Γαλλία: Εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έχει στόχο να εξοικονομήσει ως 2 δισεκ. ευρώ ετησίως από το 2016 βάσει μιας προτεινόμενης μεταρρύθμισης του γενναιόδωρου γαλλικούσυστήματος των οικογενειακών επιδομάτων, η οποία παρουσιάσθηκε σήμερα.

Στοπλαίσιο των αλλαγών αυτών, δεν πρόκειται να κοπούν τελείως τα επιδόματαπρος τις οικογένειες με υψηλά εισοδήματα, όπως είχε λεχθεί από ορισμένους αξιωματούχους. Αντ' αυτού, η εξοικονόμηση

χρημάτων θα προέλθει κυρίως από τη μείωση των εξαιρέσεων από το φόρο εισοδήματος πουμπορούν να διεκδικούν οι εύποροι γονείς ανάλογα με τον αριθμό παιδιών που έχουν.

Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση περιλαμβάνει επίσης κάποιες νέες δαπάνες, που σημαίνουν ότιη καθαρή εξοικονόμηση θα είναι 1,7 δισεκ. ευρώ από το 2016.

Αυτότο ποσό δεν μειώνει σημαντικά το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας, όμως η κίνηση στέλνει ένα μήνυμα προς τους εταίρους της Γαλλίαςστην ΕΕ ότι η χώρα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε πολιτικά ευαίσθητες μεταρρυθμίσεις, καθώς της έχουν δοθεί δύο επιπλέον χρόνια για να φτάσει στο στόχο του 3% για το έλλειμμα.

"Είναιαπολύτως δυνατό να μειώσουμε το έλλειμμά μας διατηρώντας παράλληλα τον πυρήνα του κοινωνικού μοντέλου μας", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό κατά την παρουσίαση του σχεδίου.

Οισυντηρητικοί, οι οποίοι βλέπουν τη μεταρρύθμιση ως άλλη μια επίθεση στοπαραδοσιακό γαλλικό μοντέλο της οικογένειας, ενδέχεται να αντιταχθούν σ' αυτή, όπως έκαναν με το νόμο του Ολάντ για το γάμο μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου, που τέθηκε σε ισχύ το Μάιο. Είχαν αναταχθεί στην ιδέα να εξαρτώνται βασικά οικογενειακά επιδόματα από το εισόδημα του νοικοκυριού.

Στη Γαλλία, τόσο η αριστερά όσο και η δεξιά καυχώνται για το γενναιόδωρο σύστημα οικογενειακής πρόνοιας, το οποίο πιστώνεται ότι έχει ως αποτέλεσμα ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων στην Ευρώπη και ότι έχει δώσει στη Γαλλία ένα οικονομικό πλεονέκτημα έναντι χωρών όπως η Γερμανία, όπου οι γυναίκες αποκτούν λιγότερα παιδιά. Η Γαλλία έχει το καλύτερο ποσοστό γονιμότητας στην Ευρώπη μαζί με την Ιρλανδία (δύο παιδιά ανά γυναίκα το 2010).

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα