Φυτοφάρμακα προκάλεσαν ζημίες σε βαμβακοφυτείες

Η χρήση παρανόμως εισαχθέντων φυτοφαρμάκων από όμορες χώρες σε γεωργικές εκτάσεις στον κάμπο της Αλεξάνδρειας Ημαθίας και σε κοντινές περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης, τον φετινό Ιούλιο.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα εκτεταμένες ζημίες σε βαμβακοφυτείες απασχόλησε το περιφερειακό συμβούλιο Κ. Μακεδονίας, μετά από επερώτηση της παράταξης «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα».

Ο εκπρόσωπός της Γιώργος Θεοδωρόπουλος άσκησε κριτική προς την διοίκηση της περιφέρειας και προς το αρμόδιο υπουργείο για πλημμελείς

ελέγχους και για ελλιπή μέτρα προφύλαξης των κατοίκων και του οικοσυστήματος της περιοχής.

«Λόγω της ζημιάς που έγινε στα βαμβάκια αποκαλύφθηκε η δράση ορισμένων ιδιωτών που χρησιμοποίησαν αυτά τα εισαγόμενα ζιζανιοκτόνα. Όλες οι απαιτούμενες ενέργειες έγιναν από την αντιπεριφέρεια Ημαθίας, η οποία αποκάλυψε την παρανομία και προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργείου, ενώ οι υπεύθυνοι οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο» απάντησε ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης.

«Ανακριβείς» και «ψευδείς» χαρακτήρισε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Ευθυμιάδης, τις ενστάσεις της αντιπολιτευόμενης παράταξης ότι η ουσία 2,4 - D που χρησιμοποιήθηκε ως ζιζανιοκτόνο είναι «καρκινογόνα» και «επικίνδυνη», αφού όπως είπε είναι νόμιμη και η χρήση της εγκεκριμένη και διαδεδομένη στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ για το ράντισμα σιτηρών.

Εξήγησε ότι η «παράτυπη» χρήση της για το ράντισμα των ρυζιών δημιούργησε το πρόβλημα στις παρακείμενες βαμβακοφυτείες. Τόνισε ότι «είναι άλλο να λέγεται ότι είναι παράνομα εισαχθείσα η ουσία και άλλο ότι είναι επικίνδυνο φυτοφάρμακο».

Πρόσθεσε ακόμη ότι ανακαλύφθηκε σε κάποιες περιπτώσεις και πρόσμιξη του 2,4-D με άλλο φυτοφάρμακο που απαγορεύτηκε το 2009 στην Ε.Ε., αλλά κυκλοφορεί στην Ιταλία - η οποία ζήτησε παρέκκλιση 100 ημερών - απ' όπου προήλθε και μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας της ουσίας που χρησιμοποιήθηκε για την πρόσμιξη.

«Ήταν όμως δυσλειτουργική αυτή η πρόσμιξη γιατί βούλωναν τα μπεκ και δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν ευρέως αυτό το ζιζανιοκτόνο» διευκρίνισε.

Ο κ. Ευθυμιάδης κατέληξε ότι σε καμία περίπτωση δεν επηρεάστηκαν ποτάμια, ή θαλάσσια οικοσυστήματα (έγιναν οκτώ δειγματοληψίες από την αντιπεριφέρεια Ημαθίας και δύο από την αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης) και διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε, εκτός των ζημιών στις συγκεκριμένες βαμβακοκαλλιέργειες, άλλη περιβαλλοντική επιβάρυνση, ή κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα