Ευρωζώνη: Υποχώρησε ο πληθωρισμός

Οι τιμές καταναλωτή στις 17 χώρες της ευρωζώνης υποχώρησαν τον Απρίλιο σε σχέση με το περασμένο έτος, όπως αναμενόταν, ενώ το εμπορικό πλεόνασμα της περιοχής διευρύνθηκε σημαντικά καθώς οι εξαγωγές συνέχισαν να αυξάνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι οι εισαγωγές.

Τα στοιχεία που δημοσιεύονται από την Eurostat, εμφανίζουν ότι οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 0,5% σε σχέση με το Μάρτιο, ενώ ήταν 2,6% υψηλότερες σε σχέση με το περασμένο έτος. Το Μάρτιο οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 1,3% σε μηνιαία βάση και 2,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο πληθωρισμός (σε ετήσια βάση) τον Απρίλιο παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις που εκδόθηκαν νωρίτερα στη διάρκεια του μήνα, και ήταν επίσης αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι τιμές υποχώρησαν σε πολλά κράτη μέλη. Σε 10 από τις 17 χώρες της ευρωζώνης, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε σε ετήσια βάση, ενώ το κόστος της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού σημείωσε άνοδο με βραδύτερη ταχύτητα τον Απρίλιο σε σχέση με το Μάρτιο. Ενώ ο πληθωρισμός έρχεται πιο κοντά στο στόχο της ΕΚΤ για 2% και αυτό είναι ευχάριστο, παρέχοντας χώρο για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής για να βοηθήσει την οικονομία της περιοχής, ο πρόεδρος Mario Draghi ξεκαθάρισε ότι οι τακτικές ανάπτυξης θα πρέπει να εφαρμοστούν από τις μεμονωμένες κυβερνήσεις και όχι από την κεντρική τράπεζα.

Η Eurostat δημοσίευσε επίσης τα τελευταία στοιχεία για το εμπόριο που εμφάνισαν ότι οι 17 χώρες της ευρωζώνης εμφάνισαν πλεόνασμα 8,6 δισ. ευρώ το Μάρτιο, κυρίως εξαιτίας της αύξησης των εξαγωγών για πέμπτο μήνα.

Πρόκειται για κατακόρυφη βελτίωση από την αναθεωρημένη μέτρηση των 2,3 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο και σε σχέση με το πλεόνασμα των 1 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Τα στοιχεία ήταν καλύτερα από τις προβλέψεις για πλεόνασμα 4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στα 164,9 δισ. ευρώ το Μάρτιο σημειώνοντας άνοδο 4% σε σχέση με τα 157,9 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο, ενώ οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν στα 156,3 δισ. ευρώ το Μάρτιο, σχεδόν αμετάβλητες από τα 156,9 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου.
Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα