Ευρώπη των 26 και μόνη η Βρετανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να εξασφαλίσει την υποστήριξη από τις 27 χώρεςγια αλλαγή της συνθήκης της στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, που σημαίνει ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα είναι πιο πιθανό να περιλαμβάνει τις 17 χώρες της Ευρωζώνης, καθώς και όσες άλλες θελήσουν να ενταχθούν, σύμφωναμε διπλωματική πηγή. Κύριος ανασταλτικός παράγοντας για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο των 27 ήταν η στάση της Βρετανίας. Οι 17 ηγέτες τηςευρωζώνης προχώρησαν σε κοινή δήλωση και προσανατολίζονται σε μια διακυβερνητική συμφωνία των 17 χωρών

του ευρώ, την οποία εμφανίζονται έτοιμες να προσυπογράψουν τουλάχιστον άλλες 9 χώρες της ΕΕ.

Έτοιμεςνα συμμετάσχουν μαζί με τους 17 της ευρωζώνης στις διαδικασίες διαμόρφωσης της νέας διακυβερνητικής συνθήκης για μία στενότερη δημοσιονομική ένωση, δηλώνουν εννέα από τις δέκα χώρες-μέλη της Ε.Ε. εκτός της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με νέο σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Μόνη χώρα που δεν συντάσσεται με το σχέδιο δημοσιονομικής ένωσης παραμένει η Βρετανία, η οποία βρίσκεται πλέον ακόμα πιο απομονωμένη στο εσωτερικό της Ε.Ε.

Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, της Δανίας,της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και τη Σουηδίας έδειξαν διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία, αφού συμβουλευθούν τα κοινοβούλιά τους όπου αυτό είναι απαραίτητο», αναφέρεται στο σχέδιο συμπερασμάτων.  (Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιρλανδία ενδεχομένως οδηγηθεί σε δημοψήφισμα

«Πήραμε σημαντικές αποφάσεις», τόνισε, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, υποστήριξε σήμερα ότιη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κρίση στην ευρωζώνη κατέληξε σε «καλό αποτέλεσμα» που θα επιτρέψει στο ευρώ να ανακτήσει τηναξιοπιστία του.

«Καταλήξαμε, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, σε ένα καλό αποτέλεσμα», είπε στους δημοσιογράφους η Μέρκελ μετά τη λήξη των συνομιλιών. «Θα οικοδομήσουμε μια δημοσιονομική ένωση για το ευρώ που θα είναι ταυτόχρονα και μια ένωση σταθερότητας» πρόσθεσε.

«Ανέκαθεν έλεγα ότι χρειαζόταν οι 17 χώρες της ευρωζώνης να ανακτήσουν την αξιοπιστία τους και πιστεύω ότι με τις σημερινές αποφάσεις το ευρώ μπορεί και θα καταφέρει (να την ανακτήσει)», κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δικαιολόγησε σήμερα την άρνησή του να δεχτεί μια αλλαγή στις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αν δεν μπορεί να έχει κανείς μια ασπίδα προστασίας εντός της συνθήκης, είναι προτιμότερο να μείνει απ' έξω», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το κλείσιμο της πρώτης ημέρας των εργασιών της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Keywords
Τυχαία Θέματα