«Η Τουρκία δεν μπορεί να μένει άπραγη»

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν έχει πρόθεση να επέμβει στα εσωτερικά θέματα της Συρίας, αλλά τόνισε ότι η χώρα δεν μπορεί να στέκει άπραγη όταν ολόκληρη η περιοχή τίθεται σε κίνδυνο.

"Η Τουρκία δεν έχει καμιά επιθυμία να επέμβει στα εσωτερικά ζητήματα οποιουδήποτε, αλλά εάν ανακύπτει ένας κίνδυνος για την περιφερειακή ασφάλεια δεν έχουμε την πολυτέλεια να στεκόμαστε και να κοιτάμε", είπε ο Νταβούτογλου μιλώντας σε δημοσιογράφους στην τουρκική πρωτεύουσα αναφερόμενος στην κρίση στη Συρία.

Ο Νταβούτογλου είπε ότι η Τουρκία

έχει την "ευθύνη" και το "κύρος" να πει στην Δαμασκό: "αρκετά", εάν θέτει την ασφάλεια της Τουρκίας σε κίνδυνο διεξάγοντας πόλεμο εναντίον του λαού της Συρίας και αναγκάζοντας τους πολίτες της να εγκαταλείπουν τη χώρα.

Εξάλλου ο Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι εάν ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ είναι ειλικρινής σε όσα λέει θα πρέπει να "τιμωρήσει" τις δολοφονίες όσων αντιτίθενται στο καθεστώς.

"Εάν είναι ειλικρινής, θα τιμωρήσει αμέσως τις δολοφονίες" των αντιφρονούντων και "θα αποδεχθεί τους παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου", τόνισε ο τούρκος ΥΠΕΞ. "Μπορεί ακόμα να το κάνει", πρόσθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Νωρίτερα σήμερα ο Χαγιατί Γιαζιτζί, υπουργός Εμπορίου και Τελωνείων, δήλωσε ότι η Άγκυρα ανέστειλε μονομερώς την ισχύ μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου -- που είχε ήδη αναστείλει η Δαμασκός.

"Υποβάλλαμε στην κυβέρνηση για υπογραφή ένα διάταγμα που ετοίμασε το υπουργείο Οικονομίας και αναστέλλει τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Συρία", δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου και Τελωνείων Γιαζιτζί, τον οποίο επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

Keywords
Τυχαία Θέματα