Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων

Το ελληνικό Κοινοβούλιο θα συνδράμει στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια να ξεπεραστεί η όποια κρίση Δημοκρατίας υπάρχει στη λήψη των αποφάσεων με νέους θεσμούς, με ένα νέο τρόπο διακυβέρνησης.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης από το Στρασβούργο, όπου ξεκίνησαν οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων των χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε την μεγάλη συμβολή που έχει το Συμβούλιο της Ευρώπης στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την Δημοκρατία.

Στη διήμερη

Διάσκεψη, που συνέρχεται ανά διετία, θα μετάσχουν Πρόεδροι Κοινοβουλίων των 47 χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, επικεφαλής διαφόρων διακοινοβουλευτικών σωμάτων και παρατηρητές. Η Διάσκεψη συνέρχεται από το 1975 και στη φετινή πρόκειται να συζητηθούν τα εξής θέματα: Το μέλλον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων, η αντιπροσωπευτική δημοκρατία σε κρίση; Προκλήσεις για τα εθνικά κοινοβούλια και αραβικές επαναστάσεις: προκλήσεις και ευκαιρίες.

Οι σύνεδροι που συμμετέχουν σ' αυτή τη Διάσκεψη κορυφής ξεπερνούν τους 350 και προέρχονται από χώρες- παρατηρητές του Συμβουλίου της Ευρώπης, γειτονικές χώρες και κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες εκτός Ευρώπης.

Προσερχόμενος στη Διάσκεψη ο Πρόεδρος της Βουλής έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαστε σε μια περίοδο που δοκιμάζονται αξίες, αρχές, ανθρώπινα δικαιώματα. Οι συναντήσεις αυτές του Συμβουλίου της Ευρώπης και οι κοινοβουλευτικές του διαδικασίες αποκτούν ιδιαίτερη αξία τη στιγμή, που η Ελλάδα βρίσκεται σε μια φάση ανόρθωσης της δημόσιας και διεθνούς εικόνας της. Θεωρώ λοιπόν ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο μπορεί πραγματικά να συμβάλει θετικά και δημιουργικά σε αυτή την προσπάθεια.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Μεϊμαράκης είχε επαφές με ομολόγους του και διμερείς συναντήσεις τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης κ. Jean-Claude Mignon και με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Σερβίας κ. Nebojsa Stegfanovic.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα