«Εθνικός διάλογος σε όλη τη χώρα»

Η Συρία θα διοργανώσει έναν "εθνικό διάλογο" σε όλη τη χώρα τις ερχόμενες ημέρες, δήλωσε σήμερα ο σύρος υπουργός Πληροφόρησης Άντναν Χάσαν Μαχμούντ, έπειτα από δύο μήνες διαδηλώσεων κατά της διακυβέρνησης της χώρας από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.Ο Μαχμούντ σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η οποία μεταδόθηκε από τη συριακή τηλεόραση, ότι μονάδες του στρατού άρχισαν μια σταδιακή αποχώρηση από την παραλιακή πόλη Μπανιάς και ολοκλήρωσαν την αποχώρησή τους από τη νότια πόλη Ντεράα.

Παράλληλα το Φόρεϊν Όφις
ανακοίνωσε σήμερα ότι ο σύρος πρεσβευτής στη Βρετανία εκλήθη στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών και ότι απείλησε τη Δαμασκό με την επιβολή "νέων κυρώσεων" στο πλαίσιο μιας συντονισμένης δράσης με άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατά της καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Συρία.

Ο σύρος πρεσβευτής Σάμι Χιγιάμι "εκλήθη στο Φόρεϊν Όφις προκειμένου να του γνωστοποιηθούν οι βαθιές ανησυχίες της Βρετανίας όσον αφορά την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία", αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Το Λονδίνο προειδοποίησε τον πρεσβευτή ότι "έως ότου η συριακή κυβέρνηση σταματήσει να σκοτώνει τους διαδηλωτές και αφήσει ελεύθερους τους πολιτικούς κρατούμενους, η Βρετανία, στο πλευρό των εταίρων της στην ΕΕ, θα λάβει νέα μέτρα προκειμένου να θέσει το (συριακό) καθεστώς ενώπιον των ευθυνών του".

"Τα μέτρα αυτά πιθανολογείται ότι θα περιλαμβάνουν νέες κυρώσεις που θα έχουν στόχο τις ανώτατες σφαίρες του καθεστώτος, μεταξύ των οποίων θα υπάρχουν απαγορεύσεις ταξιδιών και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο σύρος πρεσβευτής εκλήθη στο Φόρεϊν Όφις στο πλαίσιο "μιας συντονισμένης δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης", διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο σύρος πρεσβευτής στη Γερμανία έχει ήδη κληθεί στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, προσέθεσε, χωρίς να είναι σε θέση να διευκρινίσει σχετικά με τον αριθμό των ευρωπαϊκών χωρών που μετέχουν στη δράση αυτή.

Το Λονδίνο, το οποίο καταδίκασε τη "βίαιη καταστολή (από τη Συρία των διαδηλώσεων) των ίδιων των πολιτών της", κάλεσε επίσης τις συριακές αρχές να "σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα μεταξύ των οποίων η ελευθερία της έκφρασης". Το Φόρεϊν Όφις "γνωστοποίησε επιπλέον την ανησυχία του όσον αφορά τη διατήρηση της απαγόρευσης στα διεθνή μέσα ενημέρωσης να μεταβούν στη Συρία".

Η Βρετανία ζήτησε εξάλλου από τη Δαμασκό να επιτρέψει "άμεσα και ανεμπόδιστα στον ΟΗΕ και στις ανθρωπιστικές οργανώσεις την πρόσβαση στις πολιορκημένες πόλεις στη Συρία, ιδιαίτερα στη Ντεράα", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από τη δήλωση του σύρου υπουργού Πληροφοριών ότι ο συριακός στρατός ολοκλήρωσε την αποχώρησή του από την πόλη αυτή.

Σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, περίπου 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες συνελήφθησαν στη Συρία από την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων οι οποίες άρχισα
Keywords
Τυχαία Θέματα