Εθνική συστράτευση

Την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στους τοπικούς φορείς του Ναυπλίου, ενώ κάλεσε πολιτικές δυνάμεις και πολίτες σε εθνική συστράτευση. Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι μπορεί να μετατραπεί η κρίση σε ευκαιρία και εξέφρασε την αποφασιστικότητα του να προχωρήσει με όσους θέλουν τις αλλαγές.Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών με στελέχη της Τρόικας με αντικείμενο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα
και κυρίως το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι κοινοτικοί παράγοντες επιδιώκουν την άμεση υλοποίηση ενός τολμηρού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζουν την Αθήνα βάζοντας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ακόμη και την πέμπτη δόση του δανείου.

Τη Δευτέρα πιθανότατα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τα νέα μέτρα και την Τρίτη ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς σε κατ' ιδίαν συναντήσεις. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε εκ νέου κατηγορηματικά τα σενάρια για αναδιάρθρωση του χρέους, προσθέτοντας ότι "η κυβέρνηση δεν εξετάζει σενάρια και θεωρητικές απόψεις και έχει ως κύρια μέριμνα την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Σταθερότητας για να βγει η χώρα από την κρίση".

Πιέσεις για μεταρρυθμίσεις
«Βιώνω καθημερινά μια σχιζοφρενική κατάσταση, προκειμένου να συνδυαστεί αφενός η "κόπωση στήριξης" από τις χώρες του κοινοτικού Βορρά προς αυτές του κοινοτικού Νότου και αφετέρου η "μεταρρυθμιστική κόπωση" στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Όλι Ρεν, σε συνέδριο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους από την ευρωζώνη.

Ο Όλι Ρεν προειδοποίησε ότι εάν συνεχιστεί αυτή η διάσταση απόψεων, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κινδυνεύει να υποστεί πλήγματα.

Αναφερόμενος, ειδικότερα, στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξεύρεση λύσης, ο κοινοτικός επίτροπος υπογράμμισε ότι παρουσιάζονται ορισμένα εμπόδια από τις "κόκκινες γραμμές" που θέτουν κάποια κράτη - μέλη, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ, αλλά και "οι πολιτικοί περιορισμοί στην Ελλάδα". Στο πλαίσιο αυτό, ο Όλι Ρεν κάλεσε τους πάντες να μην θέτουν εμπόδια, να ξεπεράσουν αυτές τις "κόκκινες γραμμές" και τελικά να συμβάλουν εποικοδομητικά στην εξεύρεση λύσης.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας (Eurogroup) Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ζητά την εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης της Ελλάδας και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων.

«Ο στόχος μείωσης του ελλείμματος που έχει τεθεί πρέπει να υλοποιηθεί και αυτό προϋποθέτει πρόσθετα μέτρα» λέει ο κ. Γιούνκερ σε προδημοσίευση συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα «Στουτγκάρτερ Τσάιτουνγκ».

Keywords
Τυχαία Θέματα