Εργασιακά και Ταμεία στην ατζέντα

Αλλεπάλληλες συναντήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, που μεταβαίνει από το ένα υπουργείο στο άλλο, κι ενώ η ελληνική πλευρά διαμηνύει πως δεν αντέχει νέα μέτρα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών βρίσκονται στο υπ. Εργασίας και στη συζήτηση με την πολιτική ηγεσία κυριαρχεί η «μαύρη τρύπα» στα ασφαλιστικά ταμεία, που θέτει στον αέρα και τα δημοσιονομικά, αλλά και οι απαιτήσεις της τρόικας για μια σειρά νέων ανατροπών στα εργασιακά,

όπως ο κατώτατος μισθός, η αύξηση του ορίου απολύσεων με την ταυτόχρονη μείωση των αποζημιώσεων, καθώς και η προώθηση του θεσμού των mini jobs, με αμοιβή ως 350 ευρώ, και του λοκ άουτ, ή αλλιώς της λεγόμενης ανταπεργίας.
Το πρώτο του ραντεβού θα έχει σήμερα με τους δανειστές μας και ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Στη συνάντηση θα συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες για τα μέτρα στον ΕΟΠΥΥ αλλά και το κούρεμα των δαπανών στα νοσοκομεία.

Όσον αφορά τώρα την τύχη των εργαζομένων στο δημόσιο, αύριο θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη και οριστική για τις όποιες αποφάσεις συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την τρόικα. Ο κ. Μητσοτάκης ζητά να υπάρξει παράταση ως τον Σεπτέμβριο για το πρώτο κύμα κινητικότητας των 12.500 υπαλλήλων, που θα έπρεπε να είχε ήδη γίνει, ενώ χαρακτήρισε εποικοδομητικό το πρώτο ραντεβού του με τους ελεγκτές.

Στο φορολογικό πεδίο, κατά πάσα πιθανότητα «κλειδώνουν» τόσο οι πέντε δόσεις στην αποπληρωμή του ειδικού φόρου στα ακίνητα εφέτος, όσο και ο υπολογισμός με 33 συντελεστές του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων για το 2014, ενώ η τρόικα φαίνεται να συναινεί στη μη καταβολή του μέσω πάλι των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Το απόγευμα αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών.

Έχει μειωθεί μεν ο δείκτης απαισιοδοξίας σε πολίτες και επιχειρήσεις, ωστόσο για να ανατραπεί πλήρως το κλίμα πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες απασχόλησης και να υπάρχει ζήτηση εργασίας, δήλωσε με αφορμή πρόσφατη έρευνα, ο Άγγελος Τσακανίκας, μέλος του ΙΟΒΕ, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Νεκτάριο Νώτη.

«Πιο εύκολη λύση για την Ελλάδα να πάρει νέο δάνειο 8 έως 10 δισ., το οποίο θα βοηθούσε να μην ληφθούν νέα μέτρα, γιατί σε αυτή την περίπτωση πρέπει να ξεχάσουμε τη σταθερότητα», δήλωσε ο καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, Γκίκας Χαρδούβελλης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Νεκτάριο Νώτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα