Έργα ανάσας για την Αθήνα

Εβδομήντα δύο έργα, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκ. ευρώ, που δρομολογούνται στην Αθήνα μέχρι το 2020 ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης μιλώντας στην εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Αστική Ανάπτυξη, που έγινε στο αμφιθέατρο του Αθήνα 9,84. Ειδικότερα, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι ήδη εκτελούνται 16 έργα προϋπολογισμού 18 εκ. ευρώ, 24 έργα προϋπολογισμού 61ενός εκ. ευρώ, που
είναι στη φάση της δημοπράτησης μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ 32 έργα είναι στο στάδιο των μελετών.

Καταλήγοντας στην ομιλία του ο δήμαρχος Αθηναίων ανήγγειλε μέσω της πρωτοβουλίας των 5 δημάρχων ότι θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένη πρόταση μεταρρύθμισης στην τοπική αυτοδιοίκηση με γνώμονα την αποκέντρωση και την αυτοτέλεια του θεσμού.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος για την περιφερειακή πολιτική, Γιοχάνες Χαν, είπε ότι στηρίζει αυτή την προσπάθεια επισημαίνοντας ότι «σε κάποιες περιπτώσεις καλύτερα να κάνεις λάθη παρά να μην κάνεις τίποτα».
Επίσης πρόσθεσε ότι από το 2009 έχει δημιουργηθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίηση του έργου «Αθήνα» με λιγότερη γραφειοκρατία και απευθείας διαχείριση των κονδυλίων από τον Δήμο, επισημαίνοντας ότι μόνο δύο χώρες της ΕΕ έχουν αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη κοινοτική νομοθεσία.

«Η Ελλάδα είναι ήδη σε τροχιά ανάπτυξης, τόνισε νωρίτερα στον Αθήνα 984 ο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν.

«Στόχος είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η καταπολέμηση της ανεργίας. Θέλουμε να ενισχύσουμε τις μικρομεσαίες και τις μικρές επιχειρήσεις. Θέλουμε να πετύχουμε να μπορεί να είναι εφικτό να ανοίξει μια επιχείρηση σε τρεις ημέρες». Απαντώντας σε ερώτηση του Αθήνα 9.84 εμφανίστηκε ικανοποιημένος σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Για την πορεία υλοποίησης του σχεδίου αστικής Ανάπτυξης «Έργο Αθήνα» μίλησε νωρίτερα στην Αλεξάνδρα Βουδούρη ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος τόνισε ότι το «Έργο Αθήνα» άρχισε ουσιαστικά το 2012.
Ο κ. Καμίνης, σε δηλώσεις του στον Αθήνα 9,84 δήλωσε χαρακτηριστικά «κατορθώσαμε μετά από πολλές οχλήσεις προς την Κεντρική Διοίκηση να το βάλουμε μπροστά τον Σεπτέμβριο του 2012 και τρέχουμε ολοταχώς ενάντια στο ρολόι» και πρόσθεσε ότι «για μία προγραμματική περίοδο που είχε αρχίσει από το 2007 και θα μπορούσε ο Δήμος να έχει κάνει πράγματα, τελικά τρέξαμε εμείς και αρχίσαμε το 2012». Σε ερώτηση κατά πόσο το συγκεκριμένο έργο βοηθά στην επιχειρηματική, κοινωνική και περιβαλλοντική αναζωογόνηση της Αθήνας αλλά και στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι το έργο Αθήνα είναι ευρωπαϊκοί πόροι που τους φέραμε στην πόλη. «Κάνουμε έργα αλλά όχι αποκλειστικά αναπλάσεις πεζοδρομήσεις και πλατείες χωρίς να υποτιμώ την αξία τους. Μεσα στην οικονομική κρίση πρεπει να δίνεις έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην υιοθέτηση της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας ως βασικούς πυλώνεςτης δράσης του Δήμου» συμπλήρωσε.

Η εκδήλωση συνεχίζεται ως κλειστό workshop, μεταξύ εκπροσώπων της Βιέννης, Άμστερνταμ, Μάντσεστερ, Λευκωσία και ημών. Θέμα του workshop είναι "Rejuvenating the city. Exchanging best practices among European cities".
Keywords
Τυχαία Θέματα