Rosas / De Keersmaeker στη Στέγη

Η ομάδα Rosas που συνεπήρε το κοινό της Στέγης το 2012 με τα έργα Fase και En attendant, επιστρέφει στην Κεντρική Σκηνή με δύο νέες παραγωγές.

Στο Partita II, στις 12, 13 και 14 Δεκεμβρίου, η διάσημη χορογράφος Αν Τερέζα ντε Κερσμάκερ συναντά σε ένα μεθυστικό ντουέτο με τον Γάλλο χορογράφο και χορευτή Boris Charmatz.

Μια τυχαία συνάντηση αυτοσχεδιασμού στην Αβινιόν, το 2010, κατέληξε σε μια εξαιρετική καλλιτεχνική συνεύρεση: η πρωτοπόρος της βελγικής σκηνής Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ συναντά τον Μπορίς Σαρμάτζ, αστέρα της νεότερης γενιάς, που από την έδρα του στη
Ρεν επεξεργάζεται τη σχέση κίνησης, λογοτεχνίας και χορογραφίας.

Μαζί διερευνούν τη ζωντανή αρχιτεκτονική της Partita Νο. 2 του Μπαχ, που ερμηνεύει επί σκηνής η εκπληκτική βιολονίστρια Αμαντίν Μπεγιέρ, και μας προσκαλούν να μοιραστούμε την αναζήτηση του χορού που ενυπάρχει στην ιδιοφυή μουσική του Μπαχ και το πάθος τους για την κίνηση.

12, 13 και 14 Δεκεμβρίου
20.30 Κεντρική Σκηνή

Στο Vortex Temporum, στις 16, 17 και 18 Δεκεμβρίου, ένας χορευτής και ένας μουσικός συναντιούνται και οι φυσικοί ήχοι της καθημερινότητας αναπάντεχα μετατρέπονται σε μουσική.

Από τους λίγους διακεκριμένους χορογράφους που εμμένουν στη σύγχρονη μουσική, η Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ χορογραφεί το Vortex Temporum του Gérard Grisey, έργο στο οποίο εμφανίζεται μια μουσική φράση (ένας αρπισμός), που στη συνέχεια μεταμορφώνεται, όπως γράφει ο ίδιος, μέσα από τρία διαφορετικά πεδία χρόνου: το συνηθισμένο χρόνο της ανθρώπινης αναπνοής και γλώσσας, το διασταλμένο χρόνο των φαλαινών και το συσταλμένο χρόνο των πουλιών και των εντόμων.

Οι Rosas και το ensemble Ictus διερευνούν από κοινού αυτές τις εμπειρίες του χρόνου, καθώς η Ντε Κέερσμακερ αποδίδει με τα αγαπημένα της μοτίβα - κύκλους, δίνες και σπείρες- τη σύνθετη φύση του χρόνου, τη σύσπαση και την εξάπλωση, τις περιστροφές και την αναδίπλωσή του, αλλά και την ανεπαίσθητη μετατροπή του από το βίωμα.

16, 17 και 18 Δεκεμβρίου 2013
ώρα 20.30
Keywords
Τυχαία Θέματα