Έρευνα του ΑΘΗΝΑ984 :Φεύγουν οι μετανάστες, λόγω οικονομικής κρίσης

Έρευνα για τους παλιννοστούντες οικονομικούς μετανάστες, παρουσίασε σήμερα η εκπομπή του «ΑΘΗΝΑ 9.84», «Αθήνα Σήμερα», με τη Νόνη Καραγιάννη. Μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, μίλησαν στο σταθμό μας και τους δημοσιογράφους Κώστα Παπανελλόπουλο, Κώστα Νικολαϊδη και Γιώργο Κύρου.  Μεταξύ άλλων, τόνισαν:
* Γιάννης, Αλβανός περιπτεράς:

«Έχω έρθει πριν δέκα χρόνια από τη Βόρεια Ήπειρο, για μια καλύτερη μέρα στην Ελλάδα. Αυτή η κρίση τώρα, που συνεχίζεται, μας αναγκάζει να γυρίσουμε πίσω.
Έχω δουλέψει σκληρά, έχω ανοίξει και περίπτερο. Αναγκάζομαι να τα παρατήσω, να κλείσω και το περίπτερο και να γυρίσω πίσω... Δουλειά άλλη δεν υπάρχει, λεφτά δεν υπάρχουν. Θέλω να γυρίσω στην πατρίδα μου, μήπως βρω τίποτα εκεί».

* Μαριάννα, Βουλγάρα εργαζόμενη:

«Είμαι από τη Βουλγαρία, είμαι περίπου δέκα χρόνια εδώ στην Ελλάδα. Από την αρχή, παρόλο που είχαμε δυσκολίες με τα χαρτιά, με τα έξοδα, δουλειά μπορούσες να βρεις. Δουλεύαμε μια χαρά, το μεροκάματο έβγαινε. Τα τελευταία χρόνια, όμως, τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ, έχουμε σκεφτεί να φύγουμε κιόλας, γιατί δεν μπορείς να πληρώσεις τα έξοδα με τη δουλειά που βρίσκεις, μια - δυο μέρες την εβδομάδα. Έχω πολλές φίλες, που έχουν φύγει κιόλας».

* Ελίας Αχμέτ, μετανάστης από το Μπαγκλαντές:

«Τη σημερινή μέρα, η πλειοψηφία των ανθρώπων από το Μπαγκλαντές είναι άνεργοι και παράνομοι... Δεν μπορούμε να γυρίσουμε ούτε πίσω, ούτε μπορούμε να ζήσουμε εδώ. Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη, που δεν εκφράζεται με λόγια. Αρκετοί έχουν γυρίσει πίσω».

* Νίκο, Ρουμάνος:

«Έχει ξεκινήσει πολύ καιρό πριν, που οι δουλειές έχουν γίνει δύσκολες, αλλά τώρα ειδικά, εγώ δεν έχω δουλειά εδώ και δύο μήνες... Δεν προλαβαίνουμε να μαζέψουμε ούτε το νοίκι. Δεν υπάρχει καθόλου δουλειά... Θα γυρίσω πίσω στη Ρουμανία, δεν είναι καλύτερα, αλλά δεν έχω νοίκι εκεί. Έχω και άλλους φίλους, που θέλουν να φύγουν το καλοκαίρι».

* Νικολίτσα Γκίτσε, πρόεδρος Ρουμανικής Κοινότητας:

«Από όσα ακούμε, σε καθημερινή βάση, από τα μέλη της κοινότητας, όντως υπάρχει πρόβλημα. Θα ήθελαν να επιστρέψουν στη Ρουμανία. Το φαινόμενο ακόμα για τη Ρουμανική Κοινότητα, δεν είναι έντονο. Προσπαθούν και κρατιούνται με ό,τι μπορούν, για να παραμείνουν στην Ελλάδα, επειδή είναι οικογενειάρχες, έχουν παιδιά στο σχολείο... Αυτοί που έχουν χάσει τις δουλειές, σε γενικές γραμμές, είναι αυτοί που δούλευαν στις οικοδομές και οι γυναίκες που ήταν οικιακοί βοηθοί.


Αυτές οι δύο κατηγορίες είναι που χάνουν τις δουλειές τους και σκέφτονται να επιστρέψουν στη Ρουμανία πολύ έντονα, και μερικοί από αυτούς έχουν φύγει. Δεν τολμούν να επιστρέψουν, οι Ρουμάνοι που είναι εδώ. Αν ήταν η κατάσταση στη Ρουμανία καλύτερη, ίσως να είχαν πάει. Αλλά και στη Ρουμανία η κατάσταση είναι περίπου όπως είναι στην Ελλάδα... Αυτό το κύμα μετανάστευσης ξεκίνησε από αρχή του 2010...».

* Λαβίνια Καλινέσκου, ρουμανικής καταγωγής, εργάζεται σε γραφείο ταξιδίων με απο
Keywords
Αναζητήσεις
γιώργος κύρου δημοσιογράφος
Τυχαία Θέματα