Έρευνα για τη μπλογκόσφαιρα

Με μια απλή χαρτογράφηση της ελληνικής πραγματικότητας ξεκίνησε σήμερα η έρευνα του Αθήνα 984 για την μπλογκόσφαιρα, που θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου. Όπως προέκυψε από την έρευνα τα ελληνικά μπλογκς χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη αφορά τα λεγόμενα ενημερωτικά μπλογκς, η δεύτερη είναι τα μπλογκς άποψης και η τρίτη τα συνωμοσιολογικά. Επίσης, ο συχνότερα συναντώμενος Έλληνας μπλόγκερ, σύμφωνα με έρευνα του Παντείου Πανεπιστημίου, είναι γένους αρσενικού και περίπου
τριαντάρης.

Στα τέλη Δεκέμβρη του 2002, ο συντηρητικός Γερουσιαστής και επικεφαλής της πλειοψηφίας στη αμερικανική Γερουσία, Τρεντ Λοττ, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του, μετά από δηλώσεις που έκανε στο πάρτι γενεθλίων ενός υπερσυντηρητικού συνταξιούχου πολιτικού, υποστηρίζοντας κατ' ουσίαν τις εξαιρετικά ακραίες του θέσεις κατά των κοινωνικών δικαιωμάτων. Οι δηλώσεις του Τρεντ Λοττ πέρασαν στα ψιλά, στον παραδοσιακό Τύπο αλλά αναδείχθηκαν και διαδόθηκαν εν μια νυκτί μέσα στην μπλογκόσφαιρα, αναγκάζοντας τις μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες, λομπίστες, πολιτικούς και λοιπούς παράγοντες της Ουάσινγκτον να ασχοληθούν λίγο πιο σοβαρά με τον κ. Λοττ και τις θέσεις του.

Το παράδειγμα που σας αναφέρουμε δεν είναι τυχαίο, μιας και θεωρείται το πρώτο, από άποψη βαρύτητας και χρονολογίας, παράδειγμα της επιρροής των μπλογκς στην πολιτική, και σαν περιστατικό έχει αποτελέσει τη βάση επιστημονικών μελετών για το φαινόμενο του blogging.

Στο εξωτερικό μάλιστα μεγάλα παραδοσιακά μέσα και επαγγελματίες δημοσιογράφοι έχουν υιοθετήσει την πλατφόρμα του blogging, φτιάχνοντας προσωπικά μπλογκς, είτε μέσα στις ελεύθερες πλατφόρμες της google (blogspot), το wordpress ή άλλα, είτε και μέσα από τις ηλεκτρονικές εκδόσεις, τα πόρταλ των εφημερίδων τους - κάτι που γίνεται τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα - και το πόρταλ του σταθμού μας, του Αθήνα 984 φιλοξενεί ιστολόγια συνεργατών του.

Πάντως στην Ελλάδα, με την διείσδυση του γρήγορου, broadband ίντερνετ να φτάνει πιο αργά σε σχέση με το εξωτερικό, τα μπλογκς απέκτησαν σημασία λίγο αργότερα - αν και το ποια ή πόση σημασία έχουν παραμένει αντικείμενο μελετάς και συζήτησης.

Προφίλ Έλληνα blogger

Σύμφωνα με έρευνα του Πάντειου Πανεπιστημίου, ο συχνότερα συναντώμενος ελληνόφωνος blogger είναι γένους αρσενικού και γύρω στα 30. Έχει τουλάχιστον ένα πτυχίο, πιθανώς και μεταπτυχιακό, και πιθανότατα ζει στην Αθήνα ή στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα χρήστες μπλογκ είναι πολιτικά ενεργά άτομα σε όλα τα επίπεδα πολιτικής δράσης (εθνικό - τοπικό) αφού το 58% έχουν υπογράψει κάποια διαμαρτυρία, το 50% συμμετείχαν σε κάποια πολιτική συγκέντρωση ή πολιτική διαμαρτυρία, το 26% είναι ενεργό μέλος σε κάποια ομάδα πίεσης, το 24% έχει στείλει επιστολή σε κάποιον πολιτικό και το 17% εργάσθηκε για κάποιο πολιτικό κόμμα.

Το τελευταίο ποσοστό ακούγεται ίσως μικρό πια, αφού είναι κοινό μυστικό πως πολλοί μπλόγκερ, είτε διατηρούν "ενημερωτικά" μπλογκς, είτε ιστολόγια
Keywords
Τυχαία Θέματα