Έρχονται κυρώσεις για Κίεβο

Στηνανάγκη επιβολής κυρώσεων κατά τηςΟυκρανίας φαίνεται πως καταλήγουν οιχώρες-μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Πολωνόυπουργό Εξωτερικών, υπάρχει συναίνεσηαπό τους «28» για την επιβολή κυρώσεωνκατά Ουκρανών αξιωματούχων, εν όψει τηςέκτακτης συνεδρίασης των ΥΠΕΞ των «28»την Πέμπτη, και με τον αριθρό των νεκρώννα είναι στους 26 και να αυξάνεται. ΗΕΕ παρακολουθεί με εντεινόμενη ανησυχίατις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία,καλώντας τις αντιμαχόμενες πλευρές σεαυτοσυγκράτηση.

Σε τηλεφωνικήσυνομιλία που είχε η Γερμανίδα καγκελάριοςΆνγκελα Μέρκελ

με τον Ρώσο πρόεδροΒλαντιμίρ Πούτιν εκφράστηκε επισήμωςη ανάγκη να κάνουν οι δύο ηγέτες ό,τικρίνεται απαραίτητο για να εξασφαλίσουνότι η βία στην Ουκρανία δεν θα γίνειχειρότερη. Ωστόσο, υπογείως οι δύοπλευρές αλληλοκατηγορούνται γιαυποκίνηση τις βίας.

«Τώρα, οι χώρεςτης Δύσης προσπαθούν να ρίξουν τα δικάτους λάθη στην πόρτα μας» σχολίασε σεμήνυμά του στο Twitter ο Ρώσος υπουργόςΕξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, προειδοποιώνταςκατά προσπαθειών διαμεσολάβησης. «ΟιΕυρωπαίοι εταίροι μας έχουν ήδηυπερ-μεσολαβήσει εδώ» τόνισε.

Σεαυτό το εύθραυστο πολιτικά κλίμα, ηΟυκρανία ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θακαθυστερήσει την αποδέσμευση των 2δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανίαμέχρι την Παρασκευή, επικαλούμενη«τεχνικούς λόγους» για την καθυστέρηση.

Τοπρωί της Πέμπτης θα φτάσουν στο Κίεβουπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, τηςΓερμανίας και της Πολωνίας, προκειμένουνα συγκεντρώσουν «τις τελευταίεςπληροφορίες πριν από τη συνάντηση στιςΒρυξέλλες».

Οι τρεις υπουργοί θασυναντηθούν με αξιωματούχους τηςκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Όπωςδήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικώντης Πολωνίας, Πιότρ Σέραφιν «τα γεγονότατων τελευταίων 24 ωρών, στη διάρκεια τωνοποίων έχασαν τη ζωή τους 26 άτομα,δικαιολογούν την απόφαση της ΕυρωπαϊκήςΈνωσης για κυρώσεις, οι οποίες σύμφωναμε το Associated Press, μπορεί να περιλαμβάνουντην απαγόρευση σε ηγετικά στελέχη τηςχώρας να ταξιδεύουν εντός ΕΕ και τοπάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων.



Μεκυρώσεις απειλεί ο Λευκός Οίκος

ΟΛευκός Οίκος κατήγγειλε σήμερα, διαστόματος του αναπληρωτή συμβούλουεθνικής ασφαλείας Μπεν Ρόουντς, την"εντελώς εξωφρενική", όπως την αποκάλεσεβία στο Κίεβο κι επανέλαβε την έκκλησήτου προς τον Ουκρανό πρόεδρο ΒίκτορΓιανουκόβιτς να κηρύξει εκεχειρία καινα συζητήσει με την αντιπολίτευση.

"Είμαστεαντίθετοι στη βία από όλες τις πλευρές,όμως η κυβέρνηση έχει την ευθύνη νααποσύρει τα μέλη των ειδικών δυνάμεωντης αστυνομίας"πρόσθεσε και επεσήμανεότι οι ΗΠΑ θα εξέταζαν το ενδεχόμενοεπιβολής κυρώσεων εναντίον όσωνευθύνονται για τη βία την Ουκρανία. ΣτοΚίεβο μεταβαίνουν αύριο εκτάκτως οιυπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, τηςΓερμανίας και της Πολωνίας προκειμένουνα εξετάσουν από κοντά την κατάστασηπριν από την έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞτων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τοαπόγευμα, στις Βρυξέλλες, στην οποίααναμένεται να αποφασιστεί η επιβολή(σε συντονισμό με τη Ουάσιγκτον) κυρώσεωνσε βάρος αξιωματούχων της Ουκρανίας,ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλοπεριβάλλον για έναν συμβιβασμό".

Τηλεφωνικήσυνομιλία Γιανούκοβιτς-Μπαρόζο

Οπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ΖοζέΜπαρόζο συνομίλησε τηλεφωνικά με τονπρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτςκαι του ζήτησε "να βάλει άμεσα τέλοςστη βία".

ΟΜπαρόζο υπενθύμισε στον συνομιλητή του"τη συγκεκριμένη ευθύνη που βαραίνειτην ουκρανική κυβέρνηση να αποφύγει τηβία και να εγγυηθεί τον σεβασμό σταανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδειςελευθερίες", μία ημέρα μετά τις βίαιεςσυγκρούσεις στο Κίεβο μεταξύ διαδηλωτώνκαι αστυνομικών που στοίχισαν τη ζωήσε 26 ανθρώπους.

ΟΜπαρόζο προειδοποίησε επίσης τον Ουκρανόπρόεδρο ότι οι Βρυξέλλες "θα αντιδράσουνσθεναρά στην επιδείνωση της κατάστασης"και ότι οι υπουργοί Εξωτερικών τωνχωρών-μελών της ΕΕ θα συνεδριάσουν αύριοεκτάκτως για να συζητήσουν "στοχευμέναμέτρα εναντίον όσων ευθύνονται για τηβία".

Στηνανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπήσημειώνει εξάλλου ότι ο πρόεδρός τηςμετέφερε στον Γιανουκόβιτς "τηνκατάπληξη και την ανησυχία του" γιατις πρόσφατες συγκρούσεις στην Ουκρανίακαι "καταδίκασε τη χρήση βίας για τηνεπίλυση της πολιτικής κρίσης".

ΗΕυρώπη καταδικάζει τα επεισόδια

Απότην πλευρά τους, ο Γάλλος πρόεδροςΦρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριοςΆνγκελα Μέρκελ καταδίκασαν εκ νέου τις«απαράδεκτες, αχαρακτήριστες πράξεις»στην Ουκρανία, διαβεβαιώνοντας ότι οιυπεύθυνοι θα «τιμωρηθούν».

«ΣτηνΟυκρανία σημειώθηκαν αχαρακτήριστες,απαράδεκτες, ανυπόφορες πράξεις. Βία,βαρβαρότητα, καταστολή... Η καγκελάριοςκαι εγώ, μαζί με τις κυβερνήσεις μας,καταδικάζουμε όλες αυτές τις πράξειςκαι την καταστολή που προέρχεται απότο καθεστώς» δήλωσε ο Ολάντ στη διάρκειακοινής συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι.

ΗΜέρκελ από την πλευρά της επεσήμανε ότιοι κυρώσεις θα πρέπει να έχουν στόχο«όσους είναι υπεύθυνοί για τη βία», ενώυπογράμμισε ότι η άμεση απειλή κυρώσεωνεναντίον της κυβέρνησης του Ουκρανούπρωθυπουργού Βίκτορ Γιανούκοβιτς έχειστόχο να δείξει στο Κίεβο ότι η ΕΕ είναισοβαρή όσον αφορά την ανάγκη οι δύοπλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι τουδιαλόγου.

«Όμωςμόνο οι κυρώσεις δεν είναι αρκετές»πρόσθεσε η ίδια, σημειώνοντας ότι είναιαπαραίτητο να υπάρξει διάλογος τόσο μετην αντιπολίτευση όσο και με την κυβέρνησηΓιανούκοβιτς ώστε να επιστρέψει η ειρήνηστην Ουκρανία.

ΟΒρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερονκάλεσε τις ουκρανικές αρχές να αποσύρουντις δυνάμεις ασφαλείας από το κέντροτου Κιέβου, προειδοποιώντας τον ΒίκτορΓιανούκοβιτς ότι ο κόσμος παρακολουθείστενά τις κινήσεις του. «Μεανησυχούν βαθύτατα οι σκηνές που βλέπουμεστην Ουκρανία» αναφέρει ο Κάμερον σεανακοίνωσή του.

ΗΙταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνοπροειδοποίησε για «τον υπαρκτό κίνδυνοενός εμφυλίου πολέμου» στην Ουκρανία. «Ησοβαρότητα των επεισοδίων στο Κίεβοφέρνει τον ουκρανικό λαό αντιμέτωπο μεμια δραματική κατάσταση, μια απαράδεκτηβία που ως Ευρωπαίοι καταδικάζουμε»πρόσθεσε στην ανακοίνωσή της η Ιταλίδαυπουργός.

ΗΜπονίνο επανέλαβε «την έκκληση προςτις ουκρανικές αρχές» να τερματίσουντις «βίαιες, τυφλές και δυσανάλογεςαντιδράσεις απέναντι στις λαϊκέςδιαμαρτυρίες, που πρέπει να διεξάγονταιμε ειρηνικό τρόπο».

«Δενμπορούμε να ανεχθούμε πλέον τις βιαιότητεςκατά του πληθυσμού, ούτε τις προκλήσειςτων εξτρεμιστικών και βίαιων άκρων»,υπογράμμισε.

«Σεπερίπτωση που συνεχιστεί η βία δεναποκλείουμε την προσφυγή σε έκτακταμέτρα», κατέληξε η Μπονίνο.

Οπρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφκαταδίκασε τη χρήση βίας στην Ουκρανίακαι κάλεσε την πολιτική ηγεσία της χώρας«να αναλάβει τις ευθύνες της με άμεσεςενέργειες για ειρηνική και δημοκρατικήέκβαση από την κρίση».

ΗΕυρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσεότι παγώνει τις δραστηριότητές της στηνΟυκρανία μετά τα βίαια επεισόδια.

ΗΡωσία, από την πλευρά της, επιτίθεταιστην ΕΕ, χαρακτηρίζοντας τη βίαιηκλιμάκωση «άμεσο αποτέλεσμα της ανοχήςστην αντιπολίτευση από δυτικούςπολιτικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Keywords
Τυχαία Θέματα