Επίσκεψη Άμπε στη Μόσχα

ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε πραγματοποιεί σήμερα την πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους της χώρας αυτής των τελευταίων δέκα χρόνων στη Ρωσία, η οποία πρόκειται να επικεντρωθεί στην διμερή εδαφική διένεξη για τις Κουρίλες νήσους, που προσαρτήθηκαν στο ρωσικό έδαφος το 1945 και διεκδικεί η Ιαπωνία.

Ο Άμπε, ο οποίος έφθασε αργά χθες στη Μόσχα, θα συναντηθεί στο Κρεμλίνο με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

"Στη διάρκεια της επίσκεψης

αυτής θέλω να δημιουργήσω προσωπικές σχέσεις εμπιστοσύνης. Θέλω να συμφωνήσουμε στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων όσον αφορά την υπογραφή ειρηνευτικής συνθήκης", δήλωσε ο Άμπε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας, αναφερόμενος στην εδαφική διαφορά για τις Κουρίλες.

Η Μόσχα και το Τόκιο διεκδικούν τέσσερα νησιά του αρχιπελάγους των νότιων Κουρίλων, που η Ιαπωνία ονομάζει Βόρεια Εδάφη, και προσαρτήθηκαν από τους Σοβιετικούς στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η διαφορά αυτή εμποδίζει έκτοτε την υπογραφή ειρηνευτικής συνθήκης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Άμπε είπε ότι ελπίζει πως η προγραμματισμένη μέχρι αύριο επίσκεψή του "θα δώσει μια νέα ώθηση στην ανάπτυξη μακροπρόθεσμα των ρωσοϊαπωνικών σχέσεων".

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή στην Ιαπωνία, την οποία επικαλείται το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, οι Άμπε και Πούτιν αναμένεται να υπογράψουν κοινή ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την εδαφική τους διαφορά.

Οι σχέσεις Ιαπωνίας και Ρωσίας επισκιάστηκαν μετά την επίσκεψη το 2010 του τότε προέδρου της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο αρχιπέλαγος των Κουρίλων, την πρώτη Ρώσου αρχηγού κράτους.

Η επίσκεψη είχε προκαλέσει την οργή της Ιαπωνίας, την οποία ο τότε Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν είχε χαρακτηρίσει "ασυγχώρητη προσβολή".

Το 2012 ο Μεντβέντεφ έγινε πρωθυπουργός και μετέβη εκ νέου στα νησιά Κουρίλες, μια επίσκεψη που εκ νέου καταδικάστηκε από τις ιαπωνικές αρχές.

Ωστόσο τον περασμένο Δεκέμβριο ο Άμπε -που μόλις είχε αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας- και ο Πούτιν συμφώνησαν να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας.

Στη Ρωσία ο Ιάπωνας πρωθυπουργός συνοδεύεται από πολύ μεγάλη αντιπροσωπεία 120 επιχειρηματιών, ένδειξη ότι η οικονομία θα είναι στο επίκεντρο των επαφών.

Η Ιαπωνία, η οποία δυσκολεύεται να καλύψει τις ανάγκες της σε ενέργεια μετά την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα, επιθυμεί την ενίσχυση της συνεργασίας με την Ρωσία σε αυτόν τον τομέα και να αυξήσει τις εισαγωγές της.

Οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας ανήλθαν σε 32 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012, καταγράφοντας αύξηση 5,3% σε σχέση με το 2011. Ωστόσο η Ρωσία δεν είναι παρά ο 15ος εμπορικός εταίρος του Τόκιο.

Συνεπώς οι προοπτικές ανάπτυξης των εμπορικών ανταλλαγών, των επενδύσεων και στον τομέα της ενέργειας "θα είναι ένα από τα βασικότερα θέματα των διαπραγματεύσεων" με τον πρόεδρο Πούτιν, δήλωσε ο Άμπε.

Στη συνάντηση αυτή "όλες οι πλευρές των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και οι αναπτυξιακές προοπτικές τους θα εξεταστούν", ανακοίνωσε από την πλευρά του το Κρεμλίνο.

Οι ηγέτες των δύο χωρών θα συζητήσουν για διεθνή θέματα της επικαιρότητας, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην κορεατική χερσόνησο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μετά τη Ρωσία, Σίνζο Άμπε θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα