«Επιλύστε την κρίση»

Η Ευρώπη έχει τα μέσα και την ικανότητα να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, ωστόσο οι Ευρωπαίοι πρέπει να δράσουν αποφασιστικά και οριστικά, διεμήνυσε στους ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου. Ο κ. Ομπάμα είχε Συνάντηση Κορυφής στον Λευκό Οίκο με τους επικεφαλής των οργάνων της ΕΕ, με αντικείμενο την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης χαρακτήρισε την κρίση χρέους ευρωπαϊκό ζήτημα, το οποίο όμως επιδρά αρνητικά και στην οικονομία
των ΗΠΑ.

Μία μέρα πριν από το Eurogroup και μία εβδομάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ οι «στρατηγικοί εταίροι» εξετάζουν μέτρα διάσωσης του ευρώ, με τις ΗΠΑ να πιέζουν για αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις και τη Moody's να προειδοποιεί όλα τα κράτη του ευρώ για αλλαγές στην αξιολόγησή τους, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της κρίσης.

Από ευρωπαϊκής πλευράς, στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική Κάθριν Άστον, ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ το παρών έδωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον θα έχει συνομιλίες για το ίδιο θέμα με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί την Παρασκευή.

Η Σύνοδος, που έρχεται φέτος σε εξαιρετικά βαρύ κλίμα, επικεντρώνεται στην προώθηση της κοινής ατζέντας ΕΕ-ΗΠΑ απέναντι σε παγκόσμιες και διμερείς προκλήσεις. Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται εν μέσω των έντονων πιέσεων που ασκούν κατά διαστήματα οι ΗΠΑ στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, απαιτώντας τη λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, που επηρεάζει άμεσα την αμερικανική οικονομία.
Keywords
Τυχαία Θέματα