Επιστολές σε ΕΕ και ΔΝΤ

Τη δέσμευση του στην εφαρμογή των πολιτικών του οικονομικού προγράμματος όπως αυτές έχουν επικαιροποιηθεί απο τις αποφάσεις της 26ης -27ης Οκτωβρίου , επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε δυο επιστολές που απέστειλε χθες στη θεσμική ηγεσία των οργάνων της Ευρωπαικής Ένωσης, το ΔΝΤ, αλλά και τους
26 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαικής Ένωσης. Ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει οτι η άμεση υλοποίηση του πακέτου της 26ης -27ης Οκτωβρίου  εξυπηρετεί τα μέγιστα το συμφέρον του ελληνικού λαού και της ευρωζώνης στο σύνολο της. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπεραμύνεται τόσο των προσπαθειών του για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας όσο και της επιλογής του για τη διενέργεια δημοψηφίσματος , τονίζοντας οτι είτε η μια είτε η άλλη επιλογή θα διασφάλιζαν την εκπλήρωση της εθνικής προσπάθειας. Αναγνώρισε ωστόσο οτι τα προηγούμενα 2 χρόνια υπήρξαν καθυστερήσεις και προβλήματα στην ικανότητα εφαρμογής, απουσία πολιτικής συναίνεσης εντός συνόρων και έντονη κακοφωνία παγκοσμίως και εντός της ευρωζώνης για το πως έπρεπε να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση.

Στη δεύτερη επιστολή του ο κ. Παπανδρέου θέτει τρεις περαιτέρω προυποθέσεις για την επιτυχία του οικονομικού προγράμματος στην Ελλάδα : την ενίσχυση του κράτους δικαίου στην ελληνική κοινωνία και την διοίκηση, την αναδιάρθρωση των κοινωνικών υπηρεσιών για τη γρήγορη αντιμετώπιση της ανεργίας  και της φτώχειας με αποτέλεσμα τη διασφάλιση κοινωνικής συνοχής και τρίτον την εκπόνηση μιας συστηματικής στρατηγικής ανάπτυξης σε ευρωπαικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό επαναφέρει τις προτάσεις για την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών , την έκδοση ευρωομολόγων, την καθιέρωση μιας πιο συνεκτικής οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη . Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις τωρινές διεργασίας που λαμβάνουν χώρα στην ευρωζώνη, ο Γιώργος Παπανδρέου επισημαίνει χαρακτηριστικά οτι χρειαζόμαστε μεγαλύτερη και όχι μικρότερη συμμετοχή των κρατών μελών και των οργάνων της ΕΕ στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Τέλος υπογραμμίζει οτι η δημόσια συζήτηση και οι αποφάσεις για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο ελληνικό πρόγραμμα δημιούργησαν τρομακτικό κλίμα στην Ελλάδα επηρεάζοντας την πραγματική οικονομία αλλά και τη θέληση του ελληνικού λαού να αντέξει τις θυσίες αν και όπως διευκρινίζει επι της αρχής τάσσεται υπέρ της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην επίτευξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Keywords
Τυχαία Θέματα