Επικαλείται το τεκμήριο της αθωότητας

Το "τεκμήριο της αθωότητάς" του επικαλέστηκε ο Ισπανός δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Μαδρίτης όπου δικάζεται με την κατηγορία ότι διέταξε την υποκλοπή των συνομιλιών μεταξύ κρατουμένων και των συνηγόρων τους.

"Επικαλούμαι το τεκμήριο της αθωότητας", είπε ο γνωστός δικαστής απευθυνόμενος στο δικαστήριο κατά την τελευταία ημέρα της δίκης του, που ξεκίνησε την Τρίτη.

Ο 56χρονος Γκαρθόν κατηγορείται ότι παραβίασε το δικαίωμα της υπεράσπισης στο πλαίσιο της έρευνας που είχε αναλάβει για μια υπόθεση διαφθοράς που αμαύρωσε την ισπανική δεξιά το 2009. "Σε καμία

περίπτωση δεν καταπατήθηκαν τα δικαιώματα της υπεράσπισης", υποστήριξε ο δικαστής.

Ο Γκαρθόν έγινε γνωστός παγκοσμίως το 1998, όταν ζήτησε την έκδοση του Χιλιανού δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ από το Λονδίνο. Έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα από τον Μάιο του 2010 και αν κριθεί ένοχος μπορεί να του απαγορευτεί να ασκεί το λειτούργημά του μέχρι και για 17 χρόνια. Σε μια τέτοια περίπτωση η καριέρα του στο δικαστικό σώμα θα τερματιστεί οριστικά.

Κατά την έναρξη της δίκης ο Γκαρθόν προσπάθησε να πείσει τους δικαστές για τη νομιμότητα των υποκλοπών. Υποστήριξε ότι η παρακολούθηση των συνομιλιών μεταξύ κρατουμένων και δικηγόρων γινόταν προκειμένου "να μπει τέλος σε δραστηριότητες που συνδέονταν με το ξέπλυμα κεφαλαίων". Την Τετάρτη οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην έρευνα επιβεβαίωσαν τα λεγόμενά του. "Ο δικαστής μας είχε πει ότι το δικαίωμα της υπεράσπισης θα έπρεπε να υπερισχύει έναντι οτιδήποτε άλλου", κατέθεσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας οικονομικού εγκλήματος, Χοσέ Λουίς Ολιβέρα.

Η απόφαση του δικαστηρίου δεν θα γίνει γνωστή πριν ξεκινήσει η δεύτερη δίκη με κατηγορούμενο τον Γκαρθόν, στις 24 Ιανουαρίου. Στη δίκη αυτή κατηγορείται ότι επιχείρησε να ερευνήσει τις απέγιναν οι 100.000 "αγνοούμενοι" από την εποχή της δικτατορίας του Φράνκο, παραβιάζοντας το νόμο περί αμνηστίας που είχε ψηφιστεί από το ισπανικό κοινοβούλιο το 1997.

Keywords
Τυχαία Θέματα