Επιφυλάξεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Αύριο εισάγεται εσπευσμένα προς συζήτηση και κύρωση στην Ολομέλεια της Βουλής η σύμβαση Ελλάδας-Ελβετίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2012.

H σύμβαση εγκρίθηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής αναφορικά με τους φόρους εισοδήματος και την ανταλλαγή πληροφοριών των φορολογικών αρχών των δύο χωρών, που από πολλούς θεωρείται ότι ανοίγει το δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας και στο θέμα των αδήλωτων
ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία.

Ωστόσο, εκτός από τους βουλευτές της Αριστεράς την ψήφο του αρνήθηκε και ο Χρ.Μαγκούφης του ΠΑΣΟΚ, ενώ αρκετοί βουλευτές -και «πράσινοι»- εξέφρασαν επιφυλάξεις και αντιρρήσεις.

Οι περισσότερες εξ' αυτών αφορούσαν τη μείωση του φόρου στους τόκους των καταθέσεων, με κάποιους να τονίζουν ότι αυτό εξυπηρετεί τις πολυεθνικές.

Βάσει του ελληνοελβετικού πρωτοκόλλου που υπεγράφη, μειώνεται από 10% σε 7% το ανώτατο ποσοστό του φόρου που μπορεί να επιβάλλει η Ελλάδα επί των τόκων που καταβάλλονται σε Έλληνες καταθέτες της Ελβετίας.

Κριτική άσκησαν όμως οι βουλευτές της Επιτροπής και για την αργοπορία που σημειώνεται στην υπογραφή συμφωνίας για το θέμα των αδήλωτων καταθέσεων στην Ελβετία.

«Είμαστε ακόμη σε διαπραγματεύσεις και πιστεύουμε ότι θα καταλήξουμε σύντομα σε συμφωνία συνεργασίας για τη σύλληψη φορολογητέας ύλης που τώρα διαφεύγει», απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου.

Ως προς τα αποτελέσματα όμως αυτών των διαπραγματεύσεων με την Ελβετία ο κ. Οικονόμου κατέβασε τον πήχη επισημαίνοντας ότι «στο βαθμό που μας επιτρέπουν οι συσχετισμοί μπορούμε να έχουμε και ονόματα και λεφτά».

Πάντως ο κ. Οικονόμου έσπευσε να τονίσει ότι η κύρωση του εν λόγω Πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών ανοίγει το δρόμο για την επίτευξη μιας καλύτερης συμφωνίας για την φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία. Και αυτό, όπως εξήγησε, διότι εξειδικεύει τις διατάξεις για τη διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών για τη φορολόγηση αποκρυβέντων εισοδημάτων.

«Μπορούμε να αξιοποιήσουμε το Πρωτόκολλο και να έχουμε και λεφτά και ονόματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου, σημειώνοντας πάντως ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν πολύ υψηλές προσδοκίες για την συμφωνία.

Μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα έλθει προς συζήτηση άλλη συμφωνία για τον εντοπισμό της φορολογητέας ύλης που διαφεύγει στην Ελβετία και ότι ανάλογη διαπραγμάτευση υπάρχει και με την Κύπρο.

Όπως είπε η συμφωνία αυτή θα κινηθεί στο πλαίσιο των αντίστοιχων συμφωνιών της Ελβετίας με την Γερμανία και την Βρετανία, καθώς, «η κεντρική ιδέα των συμφωνιών αυτών είναι ή ονόματα ή λεφτά -στο βαθμό βέβαια που το επιτρέπουν οι συσχετισμοί δυνάμεων».

Πού είναι η λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες;

Εξηγήσεις ζήτησαν οι βουλευτές και για την καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση της λίστας των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου.

Όπως τόνισαν, «έχει καθυστερήσει σημ
Keywords
Τυχαία Θέματα