Επιφυλάξεις για τα Κέντρα Υποδοχής

Με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια να τονίζει την ανάγκη κατεπείγουσας αντιμετώπισης του μεταναστατευτικού προβλήματος γιατί, όπως είπε, είναι ζήτημα ύπαρξης της ελληνικής κοινωνίας και την αντιπολίτευση και τους εκπροσώπους αρμόδιων φορέων να εκφράζουν διαφωνίες.

Αυτές, κυρίως για τη δυνατότητα φύλαξης από ιδιωτικές εταιρίες των Κέντρων Υποδοχής και Φύλαξης παράνομων μεταναστών, ολοκληρώθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώνεται σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

Οι

εκπρόσωποι φορέων, που κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους, επεσήμαναν την ανάγκη εθνικής στρατηγικής για το μεταναστευτικό πρόβλημα και αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα των Κέντρων Υποδοχής και Φύλαξης παράνομων μεταναστών ως μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης.

Ο Χρήστος Φωτόπουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), εξέφρασε την αντίθεση του στην ανάθεση της φρούρησης των Κέντρων σε ιδιωτικές εταιρίες, διότι, όπως είπε, ο ρόλος τους θα είναι διακοσμητικός και στα δύσκολα η αστυνομία θα κληθεί να τα αντιμετωπίσει.

Ο Αριστείδης Γιαννακίδης, περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, επεσήμανε ότι στην περιοχή επικρατεί κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας μετά την εγκατάσταση λαθρομεταναστών στις σχολές δοκίμων Αστυφυλάκων Θράκης, ενώ δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για την προσωρινότητα ή μη του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα δικαιώματα του Ανθρώπου και του Πολίτη, Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης εξέφρασε την έντονη αντίθεση του θέτοντας μάλιστα θέμα αντισυνταγματικότητας για την δυνατότητα φύλαξης λαθρομεταναστών από ιδιωτικές εταιρίες.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στυλιανός Μωραΐτης δήλωσε την πλήρη διαφωνία του στην ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Υποδοχής λαθρομεταναστών στην Θράκη έστω και αν αυτά, όπως είπε, έχουν προσωρινό χαρακτήρα, όπως διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός.

«Κατανοούμε το μέγεθος του προβλήματος αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αναλογικά σε όλες τις πόλεις της ελληνικής επικράτειας», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αργύρης Αργυρόπουλος, έκανε λόγο για «αναστάτωση της τοπικής κοινωνίας που είναι έτοιμη να εκραγεί» και ζήτησε τη συνεργασία του υπουργείου αλλά και την ανταποδοτικότητα για την δημιουργία Κέντρων υποδοχής παράνομων μεταναστών.

Ο εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη Βασίλης Καρύδης, συμφώνησε με τα όσα είχε επισημάνει η αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Αγγελική Αργυροπούλου, σχετικά με συχνές καταδίκες της χώρας μας σε ό,τι αφορά τα μέτρα και το χρόνο κράτησης λαθρομεταναστών αλλά και της μεταχείρισης τους.

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες Γεώργιος Τσαρμπόπουλος, υποστήριξε ότι «δεν έγινε ο διάλογος για το ποια θα είναι εκείνη η δέσμη μέτρων που θα αντιμετώπιζε την ουσία του προ

Keywords
Τυχαία Θέματα