Το Κυπριακό προτεραιότητα της Ελλάδας

Tο Κυπριακό παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Κωνσταντίνος Τσιάρας σε χαιρετισμό του απόψε στο 24ο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, οι εργασίες του οποίου άρχισαν στην Λευκωσία.

Στόχος μας είναι η επίτευξη συμπεφωνημένης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του διεθνούς αυτού προβλήματος εισβολής και κατοχής, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου

ως κράτους μέλους της ΕΕ, επεσήμανε ο Έλληνας υφυπουργός και πρόσθεσε ότι η Αθήνα είναι σε συνεχή διαβούλευση και διαρκή συντονισμό με την κυπριακή κυβέρνηση για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Επίσης, ο Έλληνας υφυπουργός σημείωσε ότι το σημερινό διεθνές περιβάλλον διαμορφώνεται σε κυρίαρχο βαθμό από τις οικονομικές εξελίξεις. Ελλάδα και Κύπρος, συνέχισε, καλούνται να αντιμετωπίσουν, πέραν των εθνικών θεμάτων και άλλα σοβαρά ζητήματα όπως την οξεία οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στο κοινωνικό επίπεδο. «Αυτή είναι μία κατάσταση-πρόκληση, που απαιτεί συστράτευση όλων των δυνάμεων του έθνους», τόνισε.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στον Ελληνισμό της Διασποράς, ο οποίος, όπως είπε, υπήρξε ανέκαθεν ο πολύτιμος αρωγός και συμπαραστάτης του Ελλαδικού κράτους, αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

O κ. Τσιάρας αναφέρθηκε επίσης στον θεσμό του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία προσαρμογής του θεσμικού πλαισίου, το οποίο πρέπει να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα και ανάγκες.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να ενθαρρυνθεί η διαδικασία της αναδιοργάνωσης του ΣΑΕ με βάση τις προτιμήσεις και αποφάσεις των μελών του, δηλαδή των ίδιων των Αποδήμων Ελλήνων. Συγχρόνως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αυτοχρηματοδότηση του θεσμού, μια προοπτική που θα εμφυσήσει σε όλους τους απόδημους την πεποίθηση πως το ΣΑΕ αφενός μεν τους ανήκει, αφετέρου δε τους εκπροσωπεί», επεσήμανε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε ότι εντός του Δεκεμβρίου θα γίνει η Παγκόσμιας Τακτική Συνέλευση του ΣΑΕ.

Κλείνοντας το χαιρετισμό ο Έλληνας υφυπουργός μετέφερε τις εγκάρδιες προσωπικές ευχές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου για την επιτυχία των εργασιών του Συνεδρίου και γενικότερα του έργου των Αποδήμων Κυπρίων.

Πριν από την έναρξη του Συνεδρίου ο υφυπουργός είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Νίκο Τορναρίτη, μετά τις οποίες δεν έγιναν δηλώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα