Επί τάπητος το ν/σ για το θαλάσσιο τουρισμό

Το νομοσχέδιο για το θαλάσσιο τουρισμό, στο οποίο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι διατάξεις για την άρση του καμποτάζ, οι συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας του δικτύου ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και η εποπτεία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου από το υπουργείο Εργασίας, είναι από τα θέματα του υπουργικού συμβουλίου, που θα συνεδριάσει στις 2 μετά το μεσημέρι, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Το
νομοσχέδιο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή και όπως σημείωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άδωνις Γεωργιάδης, έχει ενταχθεί στο μεγάλο νόμο του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο "Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων", προκειμένου να προωθηθεί γρήγορα, καθώς αυτή την περίοδο υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση λόγω κοινοβουλευτικού φόρτου.

«Η κυβέρνηση δείχνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τη ναυτιλία και θα λάβει σύντομα αποφάσεις», δήλωσε ο υφυπουργός, με αφορμή τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με το προεδρείο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της επανασύστασης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και της επανασύνδεσής του με το Λιμενικό, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ο διοικητικός διαχωρισμός των δύο υπουργείων έχει οδηγήσει από το 2009 και μετά σε περιορισμό της ελληνικής σημαίας σε πλοία ελληνικής πλοιοκτησίας.

«Αν και τα πλοία των Ελλήνων πλοιοκτητών αυξήθηκαν στο διάστημα αυτό, ωστόσο έχουμε μείωση της ελληνικής σημαίας και ο λόγος δεν είναι η οικονομική κρίση αλλά τα προβλήματα της γραφειοκρατίας και των διαδικασιών που δημιουργούνται από το διοικητικό διαχωρισμό των δύο υπουργείων», τόνισε, προσθέτοντας πως «η μεταβολή αυτή που κάναμε ήταν επιζήμια για το ελληνικό κράτος καθώς χάσαμε πολλά λεφτά».

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι την περίοδο αυτή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, επεξεργάζεται ήδη νέο πλαίσιο προκειμένου να περιοριστεί η γραφειοκρατία και να γίνονται οι νηολογήσεις πλοίων στην ελληνική σημαία πιο γρήγορα, τουλάχιστον σε 5 ημέρες, ενώ σήμερα χρειάζονται τρείς μήνες και 32 υπογραφές αρμοδίων από έξι υπουργεία.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι οι εφοπλιστές αυτό που θέλουν είναι ένα υπουργείο, που «να έχει την πρωτοκαθεδρία, στη διαμορφούμενη παγκόσμια ναυτιλιακή πολιτική».
Keywords
Τυχαία Θέματα