Εντός της ημέρας η απάντηση στην τρόικα

Με την ανταλλαγή επιχειρημάτων με την τρόικα να συνεχίζεται αλλά τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, το ενδεχόμενο τεχνικής παράτασης του μνημονίου είναι όλο και πιο ορατό. Εντός της ημέρας θα αποσταλούν στην τρόικα τα email της κυβέρνησης με λεπτομέρειες και στοιχεία για την ορθότητα των ελληνικών προτάσεων χωρίς τη λήψη νέων

μέτρων. Πυρετός συσκέψεων την ίδια ώρα στο Μαξίμου και σειρά επαφών του πρωθυπουργού με Ευρωπαίους αξιωματούχους κι ενώ στο σημερινό EuroWorking Group θα υπάρξει η προετοιμασία προκειμένου στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου να δοθεί τεχνική παράταση.

Η κυβέρνηση πάντως διαμηνύει ότι δέχεται μια ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος αλλά θέλει να αποτρέψει το ενδεχόμενο εξάμηνης ή ακόμα και δωδεκάμηνης παράτασης, όπως έχουν εκφράσει οι δανειστές.

Η κυβέρνηση πάντως διαμηνύει ότι δέχεται μια ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος αλλά θέλει να αποτρέψει το ενδεχόμενο εξάμηνης ή ακόμα και 12μηνης παράτασης, όπως έχουν εκφράσει οι δανειστές.
Η ελληνική πλευρά λέει ναι στη συμφωνία με την τρόικα αλλά όχι πάσει θυσία. Το όριό μας είναι οι προτάσεις μέτρων που απέστειλε ο κ. Χαρδούβελης, τόνισε στον Αθήνα 984 ο Χρήστος Πρωτόπαππας, μέλος της επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου.

Σενάρια τεχνικής παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος για την Ελλάδα, εξετάζουν σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βρυξέλλες, ακόμη κι αν επιτευχθεί συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος έως την προσεχή Δευτέρα. Η Ελλάδα πρέπει να αιτηθεί την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, και μετά να ακολουθήσει η συμφωνία για προληπτική γραμμή, όπως επισήμανε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Οι δανειστές εξακολουθούν να τηρούν σκληρή στάση. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες η τρόικα φέρεται να ζητά από τώρα τη θέσπιση μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση για το 2015, αλλά και οριστικοποίηση των μέτρων που θα ληφθούν στο Ασφαλιστικό, ακόμη και αν αυτά εφαρμοστούν αργότερα. Ακόμη, επιμένουν για αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και αυστηροποίηση των κριτηρίων για την ένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

«Πατώνουν» αυτοί που «πατούσαν» τους Έλληνες, σχολιάζουν σε κύριο άρθρο τους με αιχμές προς τη Φινλανδία, οι Financial Times.«Η Φινλανδία», αναφέρεται χαρακτηριστικά, «επέμενε περισσότερο από τη Γερμανία στην επιβολή σκληρών προϋποθέσεων στην Ελλάδα για το πρόγραμμα στήριξης. Στο μεταξύ, η δική της οικονομία βυθιζόταν. Τώρα, το ΑΕΠ της συρρικνώνεται, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη είναι χαμηλά και το δημόσιο χρέος αυξάνεται».

Keywords
Τυχαία Θέματα