Ένας «μετρ» της αστυνομικής λογοτεχνίας

Το αδιαχώρητο επικράτησε χθες βράδυ, στο αμφιθέατρο του Ινστ. Γκαίτε από Αθηναίους κάθε ηλικίας, οι οποίοι έσπευσαν για να γνωρίσουν από κοντά τον Τζο Νέσμπο, τον πιο επιτυχημένο συγγραφέα της σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας και έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του είδους παγκοσμίως.

Αν και έχει έρθει αρκετές φορές στην Ελλάδα, επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Αθήνα σε ένα ταξίδι-αστραπή για να μιλήσει για τα βιβλία του και να παρουσιάσει
το νέο του μυθιστόρημα με τίτλο «Χιονάνθρωπος», το οποίο θα μεταφερθεί στον κινηματογράφο από τον Μάρτιν Σκορσέζε.

Βραβευμένος με τα πιο έγκυρα βραβεία και με μοναδικά ρεκόρ πωλήσεων: Τα βιβλία του έχουν πουλήσει πάνω από 14 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ στη Μ. Βρετανία έχουν ξεπεράσει σε πωλήσεις τα 717.000 αντίτυπα μέσα στο 2011, που σημαίνει ότι ένα βιβλίο του πουλιέται ανά 27 δευτερόλεπτα. Διάσημος σήμερα όσο και ο καλτ ντετέκτιβ του Χάρι Χόλε, βλέπει τα βιβλία του να εκδίδονται σε περισσότερες από 40 χώρες.

Ο Τζο Νέσμπο μίλησε στη Νάντια Σκεπετάρη για την οικονομική κρίση και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους Έλληνες για τις δυσκολίες που περνούν αυτήν την εποχή, αναφέρθηκε στη σχέση που υπάρχει μεταξύ αστυνομικού μυθιστορήματος και πολιτικής κριτικής, λέγοντας ότι το αστυνομικό μυθιστόρημα αποτελεί το κοινωνικό σχόλιο της εποχής μας, ενώ δεν δίστασε να αποκαλύψει και κάποια από τα συγγραφικά μυστικά της επιτυχίας του.

Τ.Ν.: «Έχω έρθει στην Ελλάδα 4-5 φορές παλιότερα. Πρώτη φορά ήρθα όταν ήμουν 17 χρονών και επισκέφτηκα τα νησιά. Και τώρα σκοπεύω να περάσω δυο-τρεις εβδομάδες στην Κάλυμνο για ορειβασία. Ήμουν εκεί και πέρυσι και νομίζω ότι είναι ένα από τα ιδανικότερα μέρη για ορειβασία».  

ΕΡ: Θα ήθελα την γνώμη σας για την οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα.

Τ.Ν.: «Είναι θλιβερά όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και αντιλαμβάνομαι ότι τώρα η κατάσταση είναι ακόμα πιο απελπιστική από ότι ήταν την τελευταία φορά που επισκέφτηκα την Ελλάδα, πέρυσι. Είναι θλιβερό να ακούς ανθρώπους να σου λένε ότι δεν βλέπουν φως στο τούνελ. Ελπίζω μόνο για το καλύτερο τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για τους Έλληνες. Συγκριτικά με τη Νορβηγία η Ελλάδα μετρά μόνο 30 χρόνια δημοκρατίας. Γνωρίζω ότι πολλοί άνθρωποι κατηγορούν τους πολιτικούς για όσα γίνονται. Ας ελπίσουμε ότι ωριμάζοντας η δημοκρατία θα φτάσετε σε μία πολιτική ισορροπία, ότι θα αποκτήσετε ένα σύστημα όπου οι πολιτικοί θα υπηρετούν τους πολίτες και όχι το αντίστροφο».

ΕΡ: Αστυνομικά μυθιστορήματα και κοινωνία. Μπορούν τα αστυνομικά μυθιστορήματα να σχολιάσουν  την κοινωνία και ν ασκήσουν πολιτική κριτική;

Τ. Ν.: «Νομίζω ότι μπορούν. Νομίζω ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάθε μέσο και κάθε καλλιτεχνική έκφραση για να μιλήσεις για την κοινωνία και τη πολιτική. Είναι σύμπτωση που το αστυνομικό μυθιστόρημα έχει ταυτιστεί με την πολιτική κριτική και τον κοινωνικό σχολιασμό. Στην Σκανδιναβία το αστυνομικό μυθιστόρημα έχει να κάνει με τ
Keywords
Τυχαία Θέματα