Συνάντηση Ιβάνοφ - Νίμιτς

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ είχε, αργά χθες το βράδυ, συνάντηση με τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς, στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ, στη Ν.Υόρκη.

Όπως μεταδίδει το σλαβομακεδονικό πρόγραμμα της «Φωνής της Αμερικής» (Voice of America), μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι άκουσε και από τις δύο πλευρές (σ.σ. της Ελλάδας
και της ΠΓΔΜ) πως επιθυμούν την εντατικοποίηση των συνομιλιών γεγονός το οποίο εκτίμησε ως θετικό, καθώς -όπως ανέφερε- τα τελευταία χρόνια οι συνομιλίες είχαν επιβραδυνθεί για διάφορους λόγους.

Ο κ. Νίμιτς παραδέχτηκε «ότι το ζήτημα αυτό προκαλεί ανησυχία στη διεθνή κοινότητα και στην περιοχή» και δήλωσε πως ο Γ.Γ. του ΟΗΕ ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το ζήτημα.

«Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ μου έδωσε οδηγίες να εξετάσω τι μπορεί να γίνει προκειμένου οι δύο πλευρές να έρθουν εγγύτερα στη λύση» δήλωσε ο κ. Νίμιτς, ο οποίος προανήγγειλε ότι εντός των επόμενων μηνών ενδέχεται να υπάρξει εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Κληθείς να σχολιάσει την ομιλία του προέδρου της ΠΓΔΜ στη Γ.Σ. του ΟΗΕ, όπου ζήτησε από όλα τα κράτη-μέλη του οργανισμού να σέβονται τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ΔΔΧ), ο κ. Νίμιτς απάντησε ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου θα πρέπει να μελετούνται να παρατηρούνται αναλυτικά.

«Η απόφαση της Χάγης αφορά άλλες πτυχές, ενώ ο δικός μου ρόλος δεν συνδέεται με αυτά τα ζητήματα. Ωστόσο, προφανώς, το ΔΔΧ είναι ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους θεσμούς και οι αποφάσεις τους αξίζουν να γίνουν σεβαστές» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα ο κ. Νίμιτς θα πραγματοποιήσει ακόμη έναν γύρο συνομιλιών με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας Αδαμάντιο Βασιλάκη και της ΠΓΔΜ Ζόραν Γιόλεφσκι.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες, ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε στη Ν.Υόρκη και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα