Ένα Grexit κίνδυνος για τo ευρώ

Οι πιστωτικές προοπτικές για τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης είναι σταθερές, εξισορροπώντας την ήπια οικονομική ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία υποστηρίζεται από τις χαμηλότερες τιμές των εμπορευμάτων και την επίδραση του QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με σειρά από πτωτικά ρίσκα, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης Moody's Investors Service σε report.

Οι πιστωτικές προοπτικές έχουν σταθεροποιηθεί στην ευρωζώνη και μετά από τις αναβαθμίσεις των αξιολογήσεων το 2014, καθώς οι 15 από τις 19 αξιολογήσεις
χωρών της ευρωζώνης, έχουν «σταθερές» προοπτικές. Τα outlook των Ισπανίας και Λιθουανίας είναι θετικά, ενώ το Aa1 της Γαλλίας έχει αρνητικό outlook και το Caa1 της Ελλάδας βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

«Συνολικά, βλέπουμε περιορισμένη μόνο δυναμική για τις κρατικές αξιολογήσεις στην ευρωζώνη να βελτιωθούν από τα τρέχοντα επίπεδα, και παραμένει ουσιαστικό πτωτικό ρίσκο», δήλωσε η Kathrin Muehlbronner, αντιπρόεδρος της Moody's και συγγραφέας του report.

Στο report αναφέρεται ακόμη ότι οι ως επί το πλείστον θετικές προοπτικές, αποτυπώνονται οι εκτιμήσεις του οίκου για μια ήπια οικονομική ανάκαμψη φέτος καθώς και για κάποια πρόοδο στη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε πολλές χώρες.

«Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής βελτίωσης που αναμένεται φέτος, είναι λόγο της επανεμφάνισης της ανάπτυξης αντί των ενεργών μέτρων πολιτικής και στις περισσότερες περιπτώσεις θα είναι μάλλον μέτρια. Το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται στις περισσότερες χώρες της περιοχής, ένας βασικός παράγοντας περιορισμού των αξιολογήσεων. Μόνο τέσσερις χώρες θα δουν το χρέος τους να υποχωρεί φέτος», αναφέρει η Muehlbronner.

Στο report αναφέρεται ότι τα πτωτικά ρίσκα στην ευρωζώνη παραμένουν σημαντικά. Ενώ η τρέχουσα αντιπαράθεση μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της στην ευρωζώνη μέχρι στιγμής δεν έχει δημιουργήσει κάποια μετάδοση στα άλλα κράτη, μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την ευρωζώνη στο σύνολό της και για την περιφέρεια ειδικότερα.

«Ένα τέτοιο σενάριο αναπόφευκτα θα μπορούσε να εγείρει ερωτήματα σχετικά με το τι πιέσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν άλλες χώρες να εγκαταλείψουν μια νομισματική ένωση που έχει σχεδιαστεί για να είναι αδιαίρετη».

Σύμφωνα με τη Moody's, το άλλο πτωτικό ρίσκο είναι μια αναπάντεχη παρατεταμένη περίοδος πολύ χαμηλού πληθωρισμού και ανάπτυξης. Μια τέτοια έκβαση θα οδηγούσε σε περαιτέρω συνεχή άνοδο του δημοσίου χρέους στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα σταθεροποίηση ακόμη και μέχρι το 2018.
Εκτός από την ακύρωση περαιτέρω βελτιώσεων στα θεμελιώδη των χωρών, τα επίμονα υψηλά επίπεδα χρέους θα άφηναν εκτεθειμένες αρκετές χώρες σε περαιτέρω σοκ στην εμπιστοσύνη ή στην ανάπτυξη.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα