Αύριο ή την Πέμπτη η επιστροφή της τρόικας

Αγωνία στην κυβέρνηση για την επιστροφή της τρόικας, αύριο ή την Πέμπτη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μαξίμου, με τους δανειστές να απαντούν σήμερα σχετικά με τις ελληνικές αντιπροτάσεις για τα μέτρα ύψους 980 εκατ. ευρώ.Ο χρόνος μετρά ανάστροφα έως το Eurogoup της προσεχούς Δευτέρας, ωστόσο οι δανειστές δίνουν λίγες πιθανότητες για μία θετική «έκπληξη» μέχρι την 8η Δεκεμβρίου, ενισχύοντας το σενάριο παράτασης του μνημονίου έως ότου

υπάρξει η συμφωνία για τη γραμμή ενισχυμένης εποπτείας."Δεν απομένει επαρκής χρόνος για να κλείσει το πρόγραμμα και να αποφασιστεί η προληπτική γραμμή στήριξης", γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τρόικα κοστολογεί τις προτάσεις και ζητά διευκρινήσεις, ωστόσο, όπως αναφέρουν, οι προτάσεις που εστάλησαν «ήταν οι τελικές και δεν αλλάζουν». Πηγές την ίδια ώρα από τους δανειστές κάνουν λόγο για ενστάσεις σε επιμέρους πεδία των ελληνικών προτάσεων. Μάλιστα, μιλούν για διαφοροποίηση μεταξύ των τριών πλευρών της τρόικα, ειδικά του ΔΝΤ. Ενδεικτική είναι η επιμονή για εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις.

Να μην υπογράψει η κυβέρνηση κανένα μέτρο πριν ο πρωθυπουργός δει έναν έναν τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους παρουσιάσει όλα τα στοιχεία της διαπραγμάτευσης και για ποιούς λόγους η ελληνική πλευρά έχει δίκιο, πρότεινε η πρώην υπουργός και επικεφαλής του Δικτύου Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στον Α984. Πρόσθεσε πως στη συνέχεια και πριν την όποια συμφωνία θα πρέπει να διεξαχθεί ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ ανάμεσα στον κ. Σαμαρά και τον κ. Τσίπρα ώστε τα πράγματα να είναι σαφή και για τον ελληνικό λαό.

«Το ΔΝΤ δεν θέλει οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις» ανέφερε στο επενδυτικό φόρουμ για την Ελλάδα, της Capital Link στη Ν.Υόρκη ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Ρίσι Γκογιάλ. Μίλησε για «εποικοδομητικές συζητήσεις» και ότι «γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όσο το δυνατόν συντομότερα». Όπως είπε το πρόγραμμα του ΔΝΤ στην Ελλάδα τελειώνει το 2016 και η ελληνική κυβέρνηση «γνωρίζει τις δεσμεύσεις» που πρέπει να υλοποιήσει, διατυπώνοντας επίσης την άποψη ότι «η δημοσιονομική περίοδος προσαρμογής δεν έχει τελειώσει και πρέπει να συνεχιστεί».

Τα δυο τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει καταφέρει να εδραιώσει την οικονομία της με έναν άνευ προηγουμένου γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο και οι Έλληνες έχουν υποβληθεί σε οδυνηρές θυσίες και υπέστησαν ένα απαιτητικό πρόγραμμα λιτότητας αλλά τώρα οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα είναι πολλαπλές τόνισε ο πρωθυπουργός σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, στο ίδιο συνέδριο.

«Η χώρα δεν πρέπει και δεν θα εμπλακεί ξανά σε δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας, δεν θα θιγούν τα εισοδήματα, οι μισθοί και οι συντάξεις» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Τόνισε ότι η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, γιατί αφορά τον επανακαθορισμό της σχέσης μας με τους Ευρωπαίους.

«Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, εργαζόμαστε σκληρά για να αποφύγουμε την επιστροφή στην αβεβαιότητα», δήλωσε στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης,. Έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος, έχουν κλείσει αρκετά ζητήματα και εργαζόμαστε για να κλείσουν και τα υπόλοιπα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα