Εκτός Αραβικού Συνδέσμου η Συρία

Αιματηρές συγκρούσεις σημειώθηκαν στη Συρία με φόντο την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να θέσει τη χώρα εκτός. Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας της Συρίας εναντίον διαδηλωτών, ενώ η Δαμασκός ζήτησε να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου. Το αίτημα έγινε δεκτό και ο Αραβικός Σύνδεσμος θα συνεδριάσει την Τετάρτη στο Ραμπάτ, οπότεκαι αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η απόφαση.
Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, αξιωματούχοι του Συνδέσμου θα συναντηθούν σήμερα με μέλη της αντιπολίτευσης της Συρίας.

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε χθες πως η κυβέρνηση ζήτησε να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου "αφιερωμένη στην αντιμετώπιση της συριακής κρίσης και στην εξέταση των αρνητικών της συνεπειών" στον αραβικό κόσμο.

Κατά την κρατική τηλεόραση, μια κυβερνητική πηγή είπε ότι η Δαμασκός θα καλωσόριζε μια ενδεχόμενη επίσκεψη από μια αντιπροσωπεία υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου, που θα μπορούσαν να συνοδεύονται από παρατηρητές, πολίτες και στρατιωτικούς, καθώς και εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης για να "δουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση στο πεδίο".

Ο Αραβικός Σύνδεσμος έδωσε προθεσμία στη Συρία ως την Τετάρτη να συμμορφωθεί, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσει πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις, που δεν διευκρίνισε. Κάλεσε ταυτόχρονα τα κράτη-μέλη του να ανακαλέσουν τους πρεσβευτές τους από τη Συρία.

Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου είπε ότι γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός για την προστασία των αμάχων από τη βία στη Συρία. "Ο μηχανισμός αυτός θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες", πρόσθεσε ο Νάμπιλ αλ Αράμπι στην διάρκεια μιας επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη.

Ερωτηθείς εάν ο Αραβικός Σύνδεσμος θα αναγνωρίσει το Εθνικό Συμβούλιο της συριακής αντιπολίτευσης, ο αλ Αράμπι απάντησε ότι αυτό είναι "πρόωρο" προς το παρόν.

Η καταδίκη των ενεργειών της κυβέρνησης του Μουάμαρ Καντάφι από τον Αραβικό Σύνδεσμο είχε διευκολύνει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και την προστασία των αμάχων στη Λιβύη, που οδήγησε στην επέμβαση δυτικών κρατών και του NATO υπέρ των εξεγερμένων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πάνω από 3.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Συρία μετά το ξέσπασμα των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στη χώρα στα μέσα Μαρτίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα