Πρωτοφανές τρομοκρατικό χτύπημα

Σε συναγερμό παραμένουν όλες οι διευθύνσεις της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας που προσπαθούν να φωτίσουν όλες τις πτυχές της επίθεσης με ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό και τη χρήση ενός κιλού ζελατο-δυναμίτιδας στο εμπορικό κέντρο Mall στο Μαρούσι. Ήδη το υλικό καταγραφής από τις κάμερες ασφαλείας του κέντρου μελετάται από τις αρχές, αν και το πιθανότερο είναι οι πρωταγωνιστές της επίθεσης να έδρασαν μεταμφιεσμένοι. Στους αριθμούς 170, 1014 και 1964 μπορεί να απευθύνεται όποιος πολίτης γνωρίζει ή αντιλήφθηκε κάτι σχετικό, με τη
διαβεβαίωση ων αρχών ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Σε ότι αφορά στον εκρηκτικό μηχανισμό, όπως αναφέρεται απο την Αστυνομία, στον τόπο της έκρηξης βρέθηκαν υπολείμματα από χύτρα ταχύτητας.Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ως εκρηκτική ύλη έχει χρησιμοποιηθεί ζελατοδυναμίτιδα και πιθανώς ANFO (νιτρική αμμωνία και πετρέλαιο).Χύτρα ταχύτητας έχει χρησιμοποιήσει σε βομβιστικές επιθέσεις ηοργάνωση «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς», ενώ ANFO, έχουν χρησιμοποιήσει, επίσης, οι «Πυρήνες» και πριν απο αυτούς ο ΕπαναστατικόςΑγώνας.Ωστόσο, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να εμφανιστούν οι δράστες με άλλο όνομα και περιμένουν προκύρηξη για ανάληψη ευθύνης, κάτι που εκτιμούν οτι δεν θα αργήσει, αφού αυτό ανέφερε στα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για την έκρηξη ο άγνωστος, στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και στην ιστοσελίδα Zougla.

Κυβέρνηση και Αντιτρομοκρατκή πάντως μιλούν για πρωτοφανές χτύπημα, καθώς έγινε σε χώρο μαζικής προσέλευσης κόσμου και μάλιστα σε ώρα αιχμής. Πρωτόγνωρο επίσης θεωρείται ότι οι τρομοκράτες έδωσαν μόλις 50 λεπτά χρόνο στις αρχές προκειμένου να βρουν και να εξουδετερώσουν τον εκρηκτικό μηχανισμό, γεγονός που ενείχε τον κίνδυνο της μη έγκαιρης εκκένωσης του χώρου.

Από την πρωινή έκρηξη τραυματίστηκαν ελαφρά, δύο υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης, που προσπαθούσαν να εκκενώσουν το χώρο και οποίοι ήδη πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο ΚΑΤ.

Αποκλεισμένος παραμένει ο σταθμός Νερατζιώτισσα, οι υπόλοιποι σταθμοί του ΗΣΑΠ και του Προαστιακού εξυπηρετούν κανονικά τους επιβάτες καθώς ήρθη η απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβάλλει η αστυνομία

Το γραφείο του πρωθυπουργού βρίσκεται σε διαρκή ενημέρωση από τον υπουργό για την Προστασία του Πολίτη ο οποίος είναι σε διαρκείς συσκέψεις με τους επικεφαλής των ερευνών προκειμένου να εξάγουν τα πρώτα συμπεράσματα. Ο κ Δενδιας έχει ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς που μετέχουν στην κυβέρνηση για τα πρώτα στοιχεία.

«Το μήνυμα πρέπει να είναι ένα: η Δημοκρατία μας ούτε πτοείται ούτε τρομοκρατείται»,σημειώνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Τον αποτροπιασμό του για το τρομοκρατικό χτύπημα εξέφρασε το σύνολο των πολιτικών κομμάτων .
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τη βομβιστική επίθεση και τονιζει :"Είναι αναγκαίο όλοι οι πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς να έλθουν σε μια ευρεία εθνική συνεννόηση για να κλείσει ο φαύλος κύκλος της απαξίωσης και της πόλωσης" .

Το γύρο του κόσμου κάνει ήδη η είδηση για τη βόμβα στο εμπορικό κέντρο The MALL στο Μαρούσι.

Μεταξύ αυτών:

«Έκρηξη μηχανισμού σε εμπορικό κέντρο τραυματίζει δυο ανθρώπους» γράφει το reuters παρέχοντας αναλυτικό ρεπορτάζ.

Αύξηση των περιστατικών τρομοκρατίας σχολιάζει το τηλεοπτικό δίκτυ ABC.

Εκρηκτικό κλίμα στην Ελλάδα εξαιτίας της 6ετούς ύφεσης και της παρατεταμένης λιτότητας αναφέρουν μεταξύ άλλων οι Times. «Βόμβα τραυματίζει δύο ανθρώπους σε εμπορικό κέντρο».

Για επανεμφάνιση τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα κάνει λόγο η Washington Post

Φωτορεπορτάζ: Κώστας Κορέλλης

Keywords
Τυχαία Θέματα