«Εκλογές» την Κυριακή στα κατεχόμενα

Πολύ μικρή είναι η διαφορά που χωρίζει τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου από τους δύο άλλους ανθυποψηφίους του, τη Σιμπέλ Σιμπέρ και τον Μουσταφά Ακιντσί, στις «εκλογές» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, την Κυριακή, για την ανάδειξη προέδρου της «ΤΔΒΚ».

Παρά το γεγονός ότι ο Ντερβίς Έρογλου εξακολουθούσε να προηγείται στα προγνωστικά του πρώτου γύρου, με βάση τις δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν έως τις 4 Απριλίου,

πληροφορίες από τουρκοκυπριακές πηγές, τις οποίες επικαλέστηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, αναφέρουν ότι έχει περάσει μπροστά ο Μουσταφά Ακιντσί με 31% και ακολουθούν οι Έρογλου με 29% και Σιμπέρ με 27%.

Τον Έρογλου υποστηρίζουν τα δεξιά κόμματα, Εθνικής Ενότητας (27,30% στις βουλευτικές «εκλογές» του 2013) και Δημοκρατικό (23,11%). Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (38,37%) δυσκολεύεται να αυξήσει το έρεισμα της Σιμπέλ Σιμπέρ.

Ο Μουσταφά Ακιντσί υποστηρίζεται από το κόμμα Ενωμένη Κύπρος (3,21%) και το κόμμα Νέα Κύπρος, το οποίο δεν έλαβε μέρος στις «εκλογές» του 2013. Ωστόσο, η υποψηφιότητα Ακιντσί φαίνεται να παρουσιάζει δυναμική, η οποία -κατά τον καθηγητή Κιζίλγιουρεκ- οφείλεται στη δυσαρέσκεια των Τουρκοκυπρίων απέναντι στην Άγκυρα και από διαρροές, τις τελευταίες μέρες, ψηφοφόρων του Έρογλου προς τον έτερο δεξιό υποψήφιο, Κουντρέτ Οζερσάι. Ο κ. Κιζίλγιουρεκ σημειώνει επίσης ότι η δύναμη του Ακιντσί βρίσκεται στα αστικά κέντρα.

Αν αυτά επικυρωθούν την Κυριακή, τότε, σύμφωνα με τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, δεν αποκλείεται αντίπαλοι στον δεύτερο γύρο -αφού ουδείς θα συγκεντρώσει το 51%- να βρεθούν οι Ακιντσί και Σιμπέρ, οι οποίοι θα αναμετρηθούν στις 26 Απριλίου.

Πάντως, δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι ο Έρογλου ελέγχει τον «κυβερνητικό μηχανισμό», φαίνεται να ευνοείται από την Άγκυρα και έχει πάρει πολλά χρήματα για την εκστρατεία του από τουρκικές τράπεζες στα κατεχόμενα.

Επίσης, στο σύνολο των 176.916 ψηφοφόρων υπολογίζεται ότι οι περισσότεροι είναι έποικοι, που πήραν την «υπηκοότητα» της «ΤΔΒΚ».

Υποψηφιότητα έχουν θέσει και οι Αρίφ Σαλίχ Κιρντάκγ (ανεξάρτητος), Μουσταφά Ουλάς (ανεξάρτητος), Μουσταφά Ονουρέρ (Σοσιαλιστικό Κόμμα Κύπρου).
Εξάλλου, για «κίνηση σοκ» από δύο παλιά σημαίνοντα στελέχη του Κόμματος Εθνικής Ενότητας προς τον Ντερβίς Έρογλου κάνει λόγο ο τουρκοκυπριακός Τύπος, καθώς την Παρασκευή ο πρώην γγ του κόμματος Φουάτ Ναμσόϊ και ο δήμαρχος Αγίου Επίκτητου, Μεχμέτ Χουλουσίογλου, ανακοίνωσαν τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα του Κουντρέτ Οζερσάι. Στήριξη στον Κουντρέτ Οζερσάι ανακοίνωσαν και ορισμένες εθνικιστικές, δεξιές και συντηρητικές οργανώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα