Έκλεισε ένας μύθος

Μετά από 49 χρόνια λειτουργίας το ιστορικό καφενείο «Λέντζος», ο ιδιοκτήτης του οποίου πλάσαρε με επιτυχία τον καφέ φραπέ, έκλεισε λόγω κρίσης.

«Το μαγαζί ξεκίνησε ως ζαχαροπλαστείο πολυτελείας το 1964. Φτιάχναμε πολύ ωραίες πάστες και τις παράγγελνε ο κόσμος μαζί με το καφεδάκι του. Μια ημέρα είχα μπει πίσω από τον μπουφέ επειδή έλειπε μια κοπέλα με άδεια. Εκεί που καθόμουν πειραματιζόμουν και μου ήρθε η ιδέα να ανακατέψω στο μίξερ τον καφέ με διαφορετική δοσολογία. Αυτό ήταν! Ο πρώτος φραπέ α λα Λέντζος σερβιρίστηκε και από τότε έγινε ανάρπαστος» δηλώνει Χρήστος Λέντζος.

Πολλά

ειπώθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο έφτιαχνε τον φραπέ. Από το ότι βάζει αβγό, μπέικιν πάουντερ ή ακόμη και κρέμα γάλακτος, για να πετύχει το πλούσιο μείγμα. Όπως έλεγε: «Από το 1965 που άνοιξα, μέχρι το 1971 έφτιαχνα τον φραπέ στο σέικερ. Τότε είναι που αγόρασα το πιο δυνατό μίξερ Μπράουν και τελειοποίησα τη συνταγή του καλού φραπέ. Το ίδιο μίξερ έχουν και άλλα μαγαζιά, αλλά τσιγκουνεύονται τη δόση. Στη χονδρική συσκευασία των 2,5 κιλών που αγοράζουν όλες οι καφετέριες, η εφορία υπολογίζει ότι αντιστοιχούν 1.000 δόσεις καφέ. Εγώ δεν βγάζω ούτε 400! Ετοιμάζω ένα γλυκό μείγμα και για τον μέτριο προσθέτω έξτρα καφέ από πάνω. Οι πελάτες ζητάνε τον έξτρα καφέ, γι' αυτό τους πιάνει καμιά φορά και το στομάχι τους!»

Ο φραπέ «α λα Λέντζος» έχει γίνει τραγούδι από τον Δημήτρη Κοντογιάννη σε στίχους Μανώλη Ρασούλη και μουσική Χρήστου Νικολόπουλου.

Το ιστορικό καφενείο αποτέλεσε και στέκι της νεολαίας του Παγκρατίου, καθώς και της θρυλικής ομάδας μπάσκετ την περίοδο 1985-1995.

Επτά χρόνια πριν ανοίξει ο Λέντζος, το 1957 στη Θεσσαλονίκη ο Δημήτριος Βακόνδιος δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει πώς ένα πείραμα οδήγησε στην ανακάλυψή του. Ο ίδιος σε συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη δήλωνε: «Στην έκθεση Θεσσαλονίκης το 1957, δούλευα στο περίπτερο της Νεστλέ. Λέω, δεν φτιάχνω έναν κρύο νεσκαφέ στο σέικερ που προορίζεται για το κακάο, να δω τι θα βγει; Μου λέρωσε το κοστούμι, αλλά έτσι γεννήθηκε ο φραπέ! Από την αρχή ο κόσμος τον είδε σαν αναψυκτικό. Λέγανε: η μπίρα είναι μισό ποτήρι αφρός και κοστίζει 8 δραχμές. Αυτός ο καφές είναι επίσης μισός αφρός, αλλά κοστίζει 7 δραχμές. Οπότε...».

Φωτορεπορτάζ: Κώστας Κορέλλης

Keywords
Τυχαία Θέματα