Έκκληση για τερματισμό της βία στη Συρία

Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Κόφι Ανάν δήλωσε σήμερα ότι ο συριακός στρατός και οι εξεγερμένοι πρέπει να σταματήσουν τις εχθροπραξίες μέχρι τις 06:00 τοπική ώρα της 12ης Απριλίου, υπογραμμίζοντας ότι η κατάπαυση του πυρός είναι η προτεραιότητα του σχεδίου του των έξι σημείων.

«Καλώ την κυβέρνηση και τους διοικητές των εξεγερμένων να εκδώσουν ξεκάθαρες διαταγές ώστε το μήνυμα να διαδοθεί σε ολόκληρη
τη χώρα, ακόμα και στον στρατιώτη και τον μαχητή σε τοπικό επίπεδο», δήλωσε ο Ανάν, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο η συριακή κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από τις ένοπλες δυνάμεις να αρχίσουν να απομακρύνονται από κατοικημένες περιοχές, να σταματήσουν τις μετακινήσεις νέων στρατευμάτων και να τερματίσουν τη χρήση βαρέων όπλων.

Εξάλλου ο Ανάν επεσήμανε ότι «συνομιλητές» από την αντιπολίτευση έχουν εκφράσει τη δέσμευση και την ετοιμότητά τους να προχωρήσουν σε τερματισμό των εχθροπραξιών μέσα σε 48 ώρες από την 10η Απριλίου.

Στο μεταξύ ο Ανάν ανακοίνωσε ότι η Δαμασκός τον ενημέρωσε σχετικά με τη «μερική απομάκρυνση» των στρατευμάτων της από τρεις πόλεις, όμως υπογράμμισε ότι ο αριθμός των θυμάτων παραμένει «ανησυχητικός».

«Η (συριακή) κυβέρνηση με ενημέρωσε για τη μερική αποχώρηση από τρεις πόλεις, την Ιντλίμπ, τη Ζαμπάντανι και την Ντεράα», σημείωσε ο Ανάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    
Keywords
Τυχαία Θέματα