Εκεχειρία στη Γάζα

Για μία εκεχειρία που έρχεται σε «κρίσιμη στιγμή» για τις χώρες της Μέσης Ανατολής έκανε λόγο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, ανακοινώνοντας μαζί με τον Αιγύπτιο ομόλογό της στο Κάιρο την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραηλινών δυνάμεων και Παλαιστινιακών οργανώσεων της Λωρίδας της Γάζας από τις 9 το βράδυ. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Μπαράκ Ομπάμα με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου.

Η συμφωνία η οποία βασίσθηκε κυρίως στη μεσολάβηση της Αιγύπτου προβλέπει μεταξύ

άλλων των τερματισμό των στοχευμένων φόνων στελεχών της Χαμάς από τις Ισραηλινές δυνάμεις, τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των κατοίκων της Γάζας, αλλά όχι και την άρση του αποκλεισμού.

Η προοπτική διπλωματικής επίλυσης της κρίσης απειλήθηκε και από την βομβιστική επίθεση (την πρώτη από το 2006) που σημειώθηκε νωρίτερα σε λεωφορείο του Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν 21νας άνθρωποι, εκ των οποίων ένας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Νέες αιματηρές ισραηλινές επιδρομές σημειώθηκαν και στη Γάζα που μετρά συνολικά 139 νεκρούς -ανάμεσά τους 34 παιδιά- σε οκτώ ημέρες στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα