Πορτογαλία: Άντλησε 2 δισ. ευρώ

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας συγκέντρωσε 2 δισεκ. ευρώ διαθέτοντας τρίμηνα έντοκα γραμμάτια με αυξημένο επιτοκιακό κόστος (1,9%) σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοπρασία, παρά το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόζει.

Διατέθηκαν έντοκα γραμμάτια διάρκειας τριών μηνών με επιτόκιο 1,9% (από 1,4% στην προηγούμενη δημοπράτηση) και εξάμηνης διάρκειας με επιτόκιο 2,2% (από 1,8%), ενώ η απόδοση των 18μηνων ομολογιών ανήλθε στο 2,99% (από 2,97%).

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέντρου Πάσους Κοέλιου εφαρμόζει ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που προέβλεπε το μνημόνιο

δανεισμού 78 δισ. ευρώ που συνήψε με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, θεσπίζοντας αυξήσεις φόρων και μειώσεις των κρατικών δαπανών. Η τρόικα ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα πως θεωρεί ότι το πρόγραμμα λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων βρίσκονται "σε καλή πορεία". Αναμένεται η νέα δόση του δανείου, ύψους 2,5 δισεκ. ευρώ, να εκταμιευτεί τον Ιανουάριο.

Ωστόσο η θετική αποτίμηση της τρόικας δεν έπεισε τους επενδυτές. Ένας αναλυτής της τράπεζας Carregosa υποστήριξε ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού δεν αποτέλεσε έκπληξη. Επισήμανε την γενικότερη αύξηση των αποδόσεων των πορτογαλικών χρεογράφων, ειδικά των βραχυπρόθεσμων, στην δευτερογενή αγορά τις τελευταίες εβδομάδες.

Νωρίτερα ένας εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά τις ογκώδεις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στη χώρα, δήλωσε ότι δεν θα ήθελε να δει νέες αυξήσεις φόρων στο πλαίσιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% το 2014.

"Δεν θα ήθελα να δω περισσότερες αυξήσεις φόρων", είπε ο Αμπέμπε Σελασιέ, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Πορτογαλία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις εφημερίδες Diario de Noticias και Jornal de Noticias. Όπως προέβλεψε, η χώρα θα βγει από την ύφεση το 2014.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα