Έκδήλωση μνήμης για τον Νέλσον Μαντέλα

Με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Μπίζο, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου και πρέσβεων αφρικανικών και άλλων χωρών, πρωτοστατούντος του κ. Σ. Ρ. Μακγκέτλα της Νοτίου Αφρικής, του πρώην προέδρου της Βουλής Δημήτρη Σιούφα και του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Τσιάρα, πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του Νέλσον Μαντέλα που διοργάνωσε το Ελληνο - αφρικανικό Επιμελητήριο.

Μια εκδήλωση μνήμης ενάντια
στις φυλετικές διακρίσεις και τον ρατσισμό με θέμα «Αγώνας για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την εθνική συμφιλίωση» που τίμησαν πολλοί με την παρουσία τους γεμίζοντας το αμφιθέατρο του Εθνικού Κέντρου Ερευνών. «Εκδήλωση τιμής ενός φωτεινού συμβόλου αντίστασης και αγώνων πανανθρώπινης εμβέλειας για την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» όπως την χαρακτήρισε ο κ. Αθανασίου ανατρέχοντας στους δεσμούς του νοτιοαφρικανού ηγέτη με την Ελλάδα αλλά και τα διδάγματα που θα πρέπει η Ελλάδα και οι Έλληνες να αποκομίσουν από τη ζωή και τα πιστεύω του.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από το να είναι οι Έλληνες πηγή έμπνευσης για έναν μεγάλο ηγέτη, είπε ο κ. Αθανασίου στον χαιρετισμό του επισημαίνοντας τη σημασία της παρουσίας και του έργου του φίλου από τα φοιτητικά τους χρόνια και δικηγόρου του Μαντέλα, του Γιώργου Μπίζου, στο πλευρό του αφρικανού ηγέτη. Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας και στα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας, σημειώνοντας ότι η μόνη απάντηση σε αυτά είναι η παιδεία, ενώ υπογράμμισε τη ανάγκη επιστροφής της χώρας μας στην εξωστρέφεια και στην ικανότητά της να μιλά στις καρδιές των άλλων που πρέπει να ξαναβρούμε. Τέλος θύμισε τη δύναμη του Νέλσον Μαντέλα που δεν κάμφθηκε από τις δυσκολίες της ζωής τονίζοντας ότι για κάθε Έλληνα μπορεί να είναι πηγή έμπνευσης για να ξανασηκωθούμε στα πόδια μας.

Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν ο άνθρωπος που νίκησε το στίγμα του ρατσισμού έχοντας ως ύψιστο σκοπό μια Νότιο Αφρική ενιαία και δημοκρατική, είπε ο πρόεδρος του ελληνο - αφρικανικού επιμελητηρίου Σωτήρης Μουσούρης, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής του Κέντρου του ΟΗΕ εναντίον του Απαρτχάιντ από το 1987 μέχρι το 1992, στον χαιρετισμό που απηύθυνε.

Ο κ. Μουσούρης εξήρε τους αγώνες και την άκαμπτη πίστη του αφρικανού ηγέτη στην ελευθερία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την συμφιλίωση, ενώ αναφέρθηκε στο ρόλο του ΟΗΕ κατά του Απαρτχάιντ και όλων όσοι πολέμησαν το ρατσιστικό καθεστώς.

Εμείς ως Νοτιοαφρικανοί οφείλουμε πολλά σε ηγέτες όπως ο Μαντέλα και υπερασπιστές του δικαίου όπως ο Μπίζος, είπε στον χαιρετισμό του ο κ. Μακγκέτλα αναφέροντας ότι χάρη στους αγώνες των δύο η Ν. Αφρική έχει καταφέρει πολλά την τελευταία εικοσαετία. Ο ίδιος θέλησε να ευχαριστήσει και όλη την αφρικανική ήπειρο για την συνεισφορά της στον αγώνα του εκδημοκρατισμού και της εθνικής συμφιλίωσης στη χώρα του.

Με σκηνές από εκείνους τους αγώνες και βασικά άρθρα του Συντάγματος καθήλωσε το κοινό που ξεσπούσε κάθε τόσο σε χειροκροτήματα ο Γιώργος Μπίζος. Ανθρώπινη αξιοπρέπεια, κράτος δικαίου, ισοτιμία, δημοκρατική διακυβέρνηση, διαφάνεια, δικαιώματα και ελευθερίες που κατακτήθηκαν μέσα από ένα δύσβατο δρόμο δεκαετιών, γράφτηκαν όπως είπε ανεξίτηλα σε ένα Σύνταγμα με τόσο στέρεες δικλίδες ασφαλείας που κανείς δεν θα μπορούσε να πει «δεν μου αρέσει θέλω να το αλλάξω». Μέσα σε αυτές τις ελευθερίες ήταν και η προστασία όλων των γλωσσών του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής.

Ο ίδιος, όπως είπε, ντρέπεται για τον ρατσισμό που συναντά στην Ελλάδα όταν γίνεται θεατής, όπως ντρέπεται και στην Νότιο Αφρική. Πρέπει να σταματήσουμε, τόνισε, να κάνουμε φυλετική γενίκευση και να καταλάβουμε ότι είμαστε όλοι άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα