Εκδήλωση - διαμαρτυρία

Το θεατρικό μουσείο άνοιξε, σήμερα, τις πόρτες του για μια εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στο οποίο άνθρωποι του Μουσείου αλλά και προσωπικότητες από τον ευρύτερο θεατρικό χώρο παρουσίασαν τα προβλήματα που προκαλεί η οικονομική δυσπραγία αλλά και οι λανθασμένοι όπως τόνισαν χειρισμοί της πολιτείας στη λειτουργία του Μουσείου και στις Παραστατικές τέχνες.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Θεατρικού μουσείου, Κώστας Γεωργουσόπουλος τόνισε
ότι η απαξίωση του είναι τόσο μεγάλη ώστε εύλογα να μπορεί να πιστέψει κανείς πως θέλουν κάποιοι να περάσει στην αμνησία. Υπενθύμισε ότι φιλοξενούνται στο ακατάλληλο κτίριο της οδού Ακαδημίας θεατρικά ντοκουμέντα από τις παρίστριες ηγεμονίες ή την επαναστατημένη Ελλάδα και υλικό μνήμης από την Αλεξάνδρεια τη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη.

Τόνισε ακόμη ότι το Μουσείο θα μπορούσε, τώρα που η Ελλάδα είναι προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ,να γεμίσει όλους τους εκθεσιακούς χώρους της Ευρώπης με υλικό για το θέατρο της Γερμανίας στην Ελλάδα, της Γαλλίας στην Ελλάδα, της Βρετανίας στην Ελλάδα.

«Το θεατρικό Μουσείο», είπε, «είναι η Κιβωτός που πρέπει να διαφυλάξουμε».

Αναφέρθηκε ακόμη στην αυριανή παράσταση μαζί με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο στο δικαστήριο, όπου και κατηγορούνται για χρέη προς το ΙΚΑ, καθώς χρωστούν τις εισφορές των εργαζομένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Πολιτισμού δε δίνει πλέον τη χορηγία, ενώ το ίδιο το Μουσείο δεν έχει έσοδα από εισιτήρια καθώς είναι ανοιχτό στο κοινό.

Ο κ. Γεωργουσόπουλος τόνισε ότι χθες ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος τον κάλεσε για να του πει για άλλη μια φορά ότι κάνει ό,τι μπορεί και του πρότεινε να μπει το μουσείο στο ΕΣΠΑ.

«Δεν μπορεί να μπει στο ΕΣΠΑ ένα κλειστό μουσείο» τόνισε ο κ. Γεωργουσόπουλος.

«Αν καταργήσετε τη Γιουροβίζιον, μόνο για φέτος, εμείς μπορούμε να ζήσουμε για έξι χρόνια, είπα χθες στον υπουργό Πολιτισμού», είπε ο πρόεδρος του Θεατρικού Μουσείου και πρόσθεσε ότι θα αναγκαστεί το μουσείο στη ντροπή να εκποιήσει υλικό για να επιβιώσει: κάποιο κοστούμι της Κάλας ή τις μάσκες των Σικελιανών από τις Δελφικές γιορτές.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους τόνισαν ότι το μουσείο δε δύναται να λειτουργήσει πλέον και ότι έκαναν πριν από λίγες μέρες απεντόμωση ιδίοις εξόδοις γιατί είχε γεμίσει...τερμίτες. Ζήτησαν δε νέο κτίριο, εκκαθάριση των χρεών ύψους πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ και κωδικό επιδότησης.

Από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων η Νέλλυ Παπαχελά, πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, δήλωσε ότι το Δημοτικό συμβούλιο σύσσωμο είναι υπέρ της διατήρησης του Θεατρικού Μουσείου. «Μπορούμε να βοηθήσουμε», υπογράμμισε, «στον τομέα της καθαριότητας» και αναφέρθηκε στο κτίριο της οδού Μητροπόλεως που είχε αγοραστεί για τη μετεγκατάσταση του θεατρικού μουσείου αλλά παραμένει κενό λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Τόνισε τέλος την ανάγκη να αναλάβει την ευθύνη
του το υπουργείο Πολιτισμού που έχει απαξιώσει το κτίριο.

Ο κ. Γεωργουσόπουλος απάντησε στην κ. Παπαχελά ότι ο Δήμος θα μπορούσε να κάνει τη μετακόμιση.

Το λόγο έλαβαν επίσης ηθοποιοί - βουλευτές που δήλωσαν αλληλέγγυοι του Μουσείου. Μαζί τους και φορείς όπως η Εταιρεία Θεατρικών συγγραφέων, το ΣΕΗ, η Ένωση μη Κερδοσκοπικών θιάσων και άλλοι φορείς.

Ελεωνόρα Ορφανίδου
Keywords
Τυχαία Θέματα