Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα για την Αντίρρηση Συνείδησης

"Σταματήστε τις διώξεις των αντιρρησιών συνείδησης" έγραφε το πανό που κρατούσαν τα μέλη της Διεθνούς Αμνηστείας μπροστά από το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, σε συγκέντρωση που οργάνωσαν απόψε το βράδυ. Παράλληλα, παρουσίασαν μία θεατρική παράσταση, όπου τρεις ένστολοι από το ναυτικό, την αεροπορία και το στρατό ξηράς, συνελάμβαναν έναν αντιρρησία συνείδησης, θέλοντας να δείξουν πως και στα τρία σώματα υπάρχουν αντιρρησίες που διώκονται. Αντίστοιχα, στην πλατεία Μοναστηρακίου, μέλη της οργάνωσης "Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία", σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης
(EBCO) και το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, σχημάτισαν ένα ανθρώπινο σήμα ειρήνης, κάτω από τους ρυθμούς των αφρικανικών κρουστών του Πολιτιστικού Κέντρου ANASA.

"Στην Ελλάδα παραβιάζονται μια σειρά από ατομικά δικαιώματα σχετικά με τους αντιρρησίες συνείδησης", αναφέρει η Αλεξία Τσούνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας. "Καταρχάς πρέπει να σταματήσουν να δικάζονται οι πολίτες από στρατιωτικά δικαστήρια. Οι δίκες των αντιρρησιών συνείδησης λαμβάνουν χώρα ενώπιον στρατοδικείων, κάτι το οποίο συνιστά παραβίαση του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη, σύμφωνα με το 'Αρθρο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως αποφάσισε το 2011 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο", εξηγεί η κ. Τσούνη.

Στην Ελλάδα, θεωρείται "διαρκές" το αδίκημα της ανυποταξίας, γι΄ αυτό και οι ανυπότακτοι καλούνται πάνω από μια φορά να δικαστούν για την ίδια υπόθεση, γεγονός που παραβιάζει το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το οποίο προβλέπει πως κανένα άτομο δεν πρέπει να δικάζεται ξανά για αδίκημα που έχει κριθεί ήδη μια φορά, επισημαίνει η κ. Τσούνη.

Επίσης, στη χώρα μας η εναλλακτική θητεία, έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, αφού προβλέπει θητεία 15 μηνών, πολύ μεγαλύτερη από αυτή του στρατού ξηράς, που είναι 9 μήνες. Τα διεθνή πρότυπα ορίζουν, ότι οποιαδήποτε εναλλακτική υπηρεσία απαιτείται να υπηρετήσουν οι αντιρρησίες συνείδησης, πρέπει να είναι γνήσια πολιτική, υπό πολιτικό έλεγχο, και μη τιμωρητικής φύσης ή διάρκειας - προσθέτει η κ. Τσούνη - ενώ οι ολικοί αρνητές, έρχονται αντιμέτωποι, εκτός από την ποινή, με πρόστιμα ύψους 6.000 ευρώ.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχουν ρητά αναγνωρίσει ότι το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία, προστατεύεται από το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας, στο 'Αρθρο 18 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και στο 'Αρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Παρόλα αυτά, στην Ελλάδα το 2014, τουλάχιστον 4 αντιρρησίες συνείδησης καταδικάστηκαν για ανυποταξία και τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης με αναστολή, ενώ σημειώθηκαν τουλάχιστον 6 συλλήψεις, 5 διαφορετικών ατόμων (ένας εκ των οποίων 2 φορές) που αρνούνται να υπηρετήσουν, τόσο την στρατιωτική θητεία, όσο και την τιμωρητική εναλλακτική υπηρεσία.

Οι δίκες των αντιρρησιών συνείδησης συνεχίζονται και το 2015. Στις 14 Μαΐου 2015, στο Στρατοδικείο Ιωαννίνων, ήταν προγραμματισμένη η δίκη του ολικού αρνητή στράτευσης Μιχάλη Τόλη, με την κατηγορία της ανυποταξίας. Πρόκειται για τη δεύτερη δίωξή του εξαιτίας της άρνησής του να στρατευθεί για λόγους συνείδησης. Ήδη, τον Μάρτιο του 2014 ο Τόλης είχε καταδικαστεί σε 8μήνες με ένα έτος αναστολή.

Στις 28 Μαΐου 2015, εκδικάζεται στο Αναθεωρητικό Στρατιωτικό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, η έφεση του Χαράλαμπου Ακριβόπουλου, εναντίον της πρωτόδικης καταδίκης του από το Ναυτοδικείο Πειραιά σε 9μήνες με 3ετή αναστολή. Πρόκειται επίσης, για δεύτερη δίωξη για την ίδια πράξη, καθώς ο Ακριβόπουλος είχε καταδικαστεί και τον Μάρτιο του 2011 από το Ναυτοδικείο Πειραιά, σε 8 μήνες με 2ετή αναστολή.

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση "Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία", τονίζει πως "σύμφωνα με το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Ειρήνης της Στοκχόλμης SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute), το 2014 ξοδεύτηκαν παγκοσμίως $1,8 τρισεκατομμύρια σε στρατιωτικές δαπάνες. Οι συνέπειες των τεράστιων στρατιωτικών δαπανών κάθε χρόνο, δεν είναι μόνο μακροπρόθεσμες, αλλά και βραχυπρόθεσμες. Οι τραγωδίες στη Μεσόγειο αυξάνονται ραγδαία με χιλιάδες θύματα πρόσφυγες και μετανάστες/τριες, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες, τις ένοπλες συγκρούσεις, τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ακραία φτώχεια.Πόσες ζωές ακόμα πρέπει να χαθούν για να κατανοήσουμε ως ανθρωπότητα το παράλογο και το αδιέξοδο του πολέμου, και τον φαύλο κύκλο της βίας;" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα