«Είμαστε κοντά σε συμφωνία»

Ενιαία συμφωνία λύσης και όχι συμφωνία επανάληψης των αδιεξόδων, μια συμφωνία ρεαλιστική, με βιώσιμες συντεταγμένες ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και στις αγορές. Αυτά θα πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας που επιδιώκει η κυβέρνηση, όπως τα περιέγραψε στο Συνέδριο του Εconomist ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος

για τους μισθούς και τις συντάξεις και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της στους δανειστές αν και εκείνοι δεν έχουν ανταποκριθεί στις δικές τους υποχρεώσεις αφού δεν έχουν καταβάλει δόση από τον περασμένο Αύγουστο.

Ο κ.Τσίπρας μίλησε και για τα σημεία που ακόμη υπάρχουν διαφορές. Αναφέρθηκε ειδικότερα στις απαιτήσεις για την ήδη απορρυθμισμένη αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό και ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει δυνατότητα και πιθανότητα η ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει στο θέμα των μισθών και συντάξεων» γιατί «αρκετά δεινοπάθησαν στην πατρίδα μας μισθωτοί και συνταξιούχοι. Τώρα έχει έρθει η ώρα της αναδιανομής. Τώρα έχει έρθει η ώρα της δίκαιης μοιρασιάς των βαρών. Τώρα έχει έρθει η ώρα να πληρώσουν και αυτοί που μέχρι τώρα δε πλήρωναν».

Δίνουμε μάχη με τους εταίρους και παρά την ασφυξία η κυβέρνηση αύξησε τοπρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με πέρυσι και τα έσοδα, είπε ο πρωθυπουργός. Αναφερόμενος στη συμφωνία τόνισε ότι «πρέπει να κλείσει αλλά πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελής» υπογραμμίζοντας παράλληλα πως η εμπιστοσύνη των πολιτών αυξήθηκε και για αυτό σημειώθηκε και αύξηση εσόδων στο δημόσια ταμεία.

«Νομοθετούμε και διαπραγματευόμαστε, όμως, μέσα σε ένα πρωτοφανώς δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Πορευόμαστε, θα έλεγα, στο ναρκοθετημένο έδαφος που με επιμέλεια προετοίμασε η απελθούσα κυβέρνηση των υποστηρικτών του μνημονίου» είπε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην πολιτική ελίτ της περασμένης 5ετίας, καταλογίζοντας της ότι απέτυχε παταγωδώς να βγάλει τη χώρα από την κρίση και πως επέλεξε να συνταχθεί με τις πιο ακραίες και μεροληπτικές ιδέες και δυνάμεις σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να υλοποιήσει μια σκληρότατη πολιτική λιτότητας ενάντια στην τεράστια πλειοψηφία της κοινωνίας και ότι κυριάρχησε με τη στήριξη των ισχυρών.

«Στόχος μας να ξαναδώσουμε στην πολιτική μια βιώσιμη εκδοχή του κοινωνικού συμφέροντος», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν παραλάβαμε μόνο καμμένη γη. Παραλάβαμε μια κατάσταση με διαπιστωμένη την αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων».

«Στα χρόνια του Μνημονίου οι ανισότητες εκτινάχθηκαν, η ανεργία τριπλασιάστηκε, οι συντάξεις υπέστησαν δραματικές περικοπές. Οι μόνοι που δεν υπέστησαν ζημιές ήταν οι Έλληνες πλούσιοι, αυτοί που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό γρήγορα και σήμερα συνεχίζουν να φοροδιαφεύγουν», είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτή η πολιτική ήταν που τον έφερε για 4η φορά στο βήμα του Economist αλλά τώρα με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού. «Υλοποιούμε την εντολή να αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στους 4 μήνες της διακυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας άνοιξε την ομιλία του αναφερόμενος στη νίκη του Ολυμπιακού επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον ημιτελικό του φαϊναλ φορ στη Μαδρίτη. «Πρέπει να σας πω ότι στην Ευρώπη πάμε καλά. Αν και παναθηναϊκών αισθημάτων, ο Ολυμπιακός κέρδισε πριν από λίγο στην Ευρωλίγκα και πρέπει να το πανηγυρίσουμε ανεξάρτητα από το τι ομάδα είμαστε. Θα πάμε καλά και στα υπόλοιπα», είπε.



Keywords
Τυχαία Θέματα