Εικόνες κρίσης

Τις όψεις της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης καταγράφουν οι έρευνες του Αθήνα 9.84 για τους νεοάστεγους, καθώς και για την κατάσταση στα δημοτικά σχολεία της πρωτεύουσας, όπου παρατηρείται δραματική αύξηση των κρουσμάτων υποσιτισμού. Το φαινόμενο έχει προσλάβει δραματικές διαστάσεις στα δημοτικά σχολεία της Αθήνας,

καθώς αυξάνονται τα αιτήματα των διευθυντών προς το Δημοτικό Βρεφοκομείο, για αποστολή γευμάτων προκειμένου να σιτιστούν οι μαθητές.

Τα στοιχεία που έδωσε στην Έλενα Μπρέγιαννη, η Πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου της Αθήνας, Μαρία Ηλιοπούλου, σοκάρουν, καθώς - όπως είπε - πριν από δύο μήνες τα αιτήματα για φαγητό από τα δημοτικά σχολεία της Αθήνας, ήταν μόλις 25 και μέχρι χθες έφτασαν τα 230.

Το πρόβλημα είναι ιδιαιτέρως έντονο σε 24 σχολεία του Δ. Αθηναίων και σύμφωνα με την κ. Ηλιοπούλου, υπολογίζεται -βάσει των στοιχείων από τα σχολεία- ότι περίπου 2.000 άνθρωποι έχουν πρόβλημα.

«Παρόλο που δεν είναι στην αρμοδιότητα του βρεφοκομείου, βοηθάμε όσο μπορούμε» δήλωσε η κ. Ηλιοπούλου.

Συγκλονιστικές ιστορίες ανθρώπων, μέχρι πρότινος της διπλανής πόρτας, που ζουν τώρα στο δρόμο, λόγω της οικονομικής κρίσης και δίνουν αγώνα επιβίωσης, καταγράφει η έρευνα του Α984 για τους άστεγους στην Αθήνα, που παρουσιάζεται στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα».

Ένα σχεδιάγραμμα του αθηναϊκού «χάρτη των νεοαστέγων», παρουσίασαν στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υφυπουργός υγείας Μάρκος Μπόλαρης, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, και εκπρόσωποι της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και της Εκκλησίας.  Από τις εκθέσεις επιβεβαιώνεται πως εξαιτίας της κρίσης βγήκαν στο δρόμο άνθρωποι που ζούσαν εύπορα πριν το ξέσπασμά της και πως στους «νεοάστεγους» πια περιλαμβάνονται και ολόκληρες οικογένειες.

Ακόμη και διαμερισματικοί σύμβουλοι- ένας εν ενεργεία και ένας υποψήφιος -προσέτρεξαν στις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων για να  φάνε, αποκάλυψε ο πρόεδρος του κέντρου υποδοχής και αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων Γιώργος Αποστολόπουλος.

Ανάμεσα στις ανθρώπινες ιστορίες που παρουσιάστηκαν σήμερα, αυτή ενός 52χρονου, πρώην εργαζόμενου της ΔΕΗ, ο οποίος ευχαριστεί τους οδηγούς του νυχτερινού δρομολογίου λεωφορείων 040, γιατί τον αφήνουν να περνά τη νύχτα του μέσα στο όχημα.   

Keywords
Τυχαία Θέματα