Ειδικές δυνάμεις στην Ταξίμ

Επιχείρηση εκκένωσης πραγματοποιήθηκε το πρωί, από την τουρκική αστυνομία, στην πλατεία Ταξίμ, στην Κωνσταντινούπολη. Η εκκένωση πραγματοποιήθηκε, ενώ αναμένεται συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την "Πλατφόρμα του Πάρκου Γκεζί".Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Αβνί Μουτλού αιτιολόγησε την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας νωρίς το πρωί στην Πλατεία Ταξίμ με το επιχείρημα ότι οι διαδηλωτές που την είχαν καταλάβει εδώ και δώδεκα ημέρες αμαύρωναν

την εικόνα της Τουρκίας.

"Το θέαμα (αυτών των διαδηλωτών) ενοχλούσε τον πληθυσμό και αμαύρωνε την εικόνα της χώρας στον κόσμο", δήλωσε ο Αβνί Μουτλού κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου επιρρίπτοντας την ευθύνη για τις συγκρούσεις που ακολούθησαν την πρωινή επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας στο Ταξίμ σε περιθωριακά στοιχεία.

Εκσκαφείς διέλυσαν τα οδοφράγματα που είχαν στηθεί γύρω από την Πλατεία Ταξίμ, έπειτα από την είσοδο των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας νωρίς το πρωί, οι οποίες απομάκρυναν χρησιμοποιώντας αντλίες νερού και δακρυγόνα εκατοντάδες συγκεντρωμένους νέους που πετούσαν εναντίον τους πέτρες και βόμβες μολότοφ.

Η αστυνομία δεν κινήθηκε κατά των συγκεντρωμένων διαδηλωτών στο πάρκο Γκεζί, η επικείμενη καταστροφή του οποίου έδωσε το έναυσμα για τις μεγάλες διαδηλώσεις που εξελίχθηκαν σε κίνημα κατά της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος θα συναντηθεί αύριο με εκπροσώπους των διαδηλωτών, θα εκφωνήσει σήμερα το μεσημέρι ομιλία, όπως και κάθε εβδομάδα, ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Τη συνάντηση Ερντογάν- Διαδηλωτών προανήγγειλε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς. Ωστόσο, το βράδυ σημειώθηκαν και πάλι επεισόδια στην Άγκυρα, όπου η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του Τούρκου πρωθυπουργού στο κέντρο της τουρκικής κυβέρνησης. «Δεν θα επιτραπούν πλέον παράνομες διαδηλώσεις», προειδοποίησε ταυτοχρόνως ο Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος έκανε λόγο για ακραίες ομάδες που προκαλούν ζημιές και διεμήνυσε ότι «θα γίνουν όλα όσα προβλέπει ο νόμος». Την ίδια ώρα, σε αντισυγκεντρώσεις οπαδών της, το επόμενο Σαββατοκύριακο καλεί η κυβέρνηση, σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, χαρακτηρίζοντάς τις "νόμιμες".

Φωτογραφία pbs.org

Keywords
Τυχαία Θέματα