Έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος Βίλι Ζίτε

Ο Βίλι Ζίτε, ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 92 ετών, ανακοινώθηκε από την γκαλερί του.

Βίλι Ζίτε πέθανε σήμερα το πρωί στο σπίτι του", ανακοινώθηκε από την γκαλερί Βίλι Ζίτε στο Μέρσεμπουργκ κοντά στη Λειψία (Ανατολικα), χωρίς να δοθούν άλλες λεπτομέρειες.

Ο Ζίτε θεωρείται ως ένας από τους ιδρυτές του κινήματος του σοσιαλιστικού ρεαλισμού που περιλαμβάνει καλλιτέχνες όπως οι Μπέρναρντ Χάιζιχ, Βόλφγκανγκ Ματόιερ και Βέρνερ Τίμπκε.

Γεννημένος

το 1921 στην τσεχική πόλη Κραζτάου, ο Ζίτε ήταν την περίοδο 1974-1988, πρόεδρος της Ανατολικογερμανικής Ομοσπονδίας Φοιτητών καλλιτεχνών (VBK), ενώ υπήρξε και μέλος της κεντρικής επιτροπής του κομμουνιστικού κόμματος SED.

Τα έργα του είχαν εκτεθεί το 1977 στη Δυτική Γερμανία στην διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης "Ντοκουμέντα" στο Κάσελ.

Σε ανακοίνωσή του, το ακροαριστερό κόμμα "Die Linke" εκφράζει τη "θλίψη του" για το θάνατο του Ζίτε.

Βίλι Ζίτε παρέμεινε πάντα πιστός στον εαυτό του", αναφέρει η ηγεσία του κόμματος. "Ο Ζίτε ήταν ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης που έθεσε την τέχνη του στην υπηρεσία της πολιτικής δέσμευσης", προσθέτει η ίδια πηγή υπογραμμίζοντας τόσο την "μεγάλη δύναμη" όσο και "τις αντιφάσεις" των έργων του.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα