Έφυγε από τη ζωή ο Γλαύκος Κληρίδης

Έφυγεαπό τη ζωή, σε ηλικία 94 ετών, ο πρώηνΠρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας,Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος από προχθέςνοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση. ΟΓλαύκος Κληρίδης ήταν βετεράνοςτου Β' Παγκόσμιου Πολέμου καθώς υπηρέτησεστη Βρετανική Βασιλική Αεροπορία καιυπήρξε αιχμάλωτος των ναζί μετά τηνκατάρριψη του αεροσκάφους του στηΓερμανία. Σπούδασενομικά στο Λονδίνο και άσκησε το επάγγελματου δικηγόρου στην Κύπρο.

Κατάτη διάρκεια του αντιαποικιακού αγώνα υπηρέτησε στην Ε.Ο.Κ.Α.

με το ψευδώνυμο"Υπερείδης", ενώ έλαβε μέρος στηΔιάσκεψη του Λονδίνου το 1959.

ΤονΙούλιο του 1960 εξελέγη μέλος και στησυνέχεια Πρόεδρος της Βουλής τωνΑντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπότην ιδιότητα αυτή, στις23 Ιουλίου 1974, υπό τραγικές για την Κύπροσυνθήκες, λόγω του πραξικοπήματος καιτης τουρκικής εισβολής, ανέλαβε καθήκονταπροσωρινού Προέδρου της Δημοκρατίας,μέχρι την επιστροφή του Μακαρίου το1974.

Υπήρξεο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράςστις συνομιλίες με τον Ραούφ Ντενκτάςαπό το 1968 έως το 1976.

Υπήρξειδρυτής και ηγέτης του κόμματος τουΔημοκρατικού Συναγερμού και εξελέγηΠρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας το1993.

Επανεξελέγητο 1998 για δεύτερη πενταετή προεδρικήθητεία και συντέλεσε τα μέγιστα στηνένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συλλυπητήριο μήνυμα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά

«Η Κύπρος έχασε σήμερα ένα μεγάλο Έλληνα. Ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε αγνός αγωνιστής και ευπατρίδης πολιτικός, μεγάλος πρωταγωνιστής σε όλους τους αγώνες των αδελφών Κυπρίων. Μετείχε στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, υπηρέτησε τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955 και βρέθηκε στις επάλξεις ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναζήτηση δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Διέθετε σύνεση και τόλμη, διορατικότητα και αγνό πατριωτισμό. Υπηρέτησε τη Μαρτυρική Μεγαλόνησο, αλλά και τον Ελληνισμό στο σύνολό του. Εκφράζω βαθειά συγκίνηση για το θάνατό του και ειλικρινή συλλυπητήρια στους δικούς του».

Παπούλιας: «Είχε εθνικό όραμα και διορατικότητα»

«Η ζωή του Γλαύκου Κληρίδη είναι συνυφασμένη με τους αγώνες του κυπριακού ελληνισμού που τον τίμησε με την ανάδειξή του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπερασπίστηκε με πάθος τις απόψεις του, είχε εθνικό όραμα και διορατικότητα που αναγνωρίστηκε ακόμη και από πολιτικούς αντιπάλους», αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στο συλλυπητήριο μήνυμά του για το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη.

«Αντίο» από Μεΐμαράκη

«Αποχαιρετάμε σήμερα μια εξέχουσα προσωπικότητατου κυπριακού ελληνισμού, έναν φίλο και ευπατρίδη που συνέδεσε τη ζωή του με τη νεότερη ιστορία της Κύπρου και πρωταγωνίστησε στους αγώνες τουκυπριακού λαού για ανεξαρτησία, δημοκρατία, εθνική κυριαρχία και διεθνήαναγνώριση των δικαιωμάτων του» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, για την απώλεια του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη.

Συγκλονισμένος ο ΝίκοςΑναστασιάδης

Συγκλονισμένος και μεδάκρυα στα μάτια ο Πρόεδρος τηςΔημοκρατίας, εξέφρασε τη λύπη του γιατο θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη. «Είναιαδύνατον να συνειδητοποιήσω ότι οΓλαύκος Κληρίδης δεν είναι πια μαζίμας», είπε.

Αρχιεπίσκοπος: Δεόμεθαυπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του

Ο Αρχιεπίσκοπος ΚύπρουΧρυσόστομος Β, σε δηλώσεις του επεσήμανεότι ο Γλαύκος Κληρίδης, έδωσε όλο τονκαλό του εαυτό στην πατρίδα και τονάνθρωπο. Σεβόταν είπε τουςθεσμούς και την εκκλησία. "Δεόμεθαόπως ο κύριος της ζωής και του Θανάτουτον κατατάξει στην χώρα των ζώντων.Δεόμεθα υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του"

Γ.Βασιλείου: Ήτανρεαλιστής

Ο Γλαύκος ήταν έναςηγέτης που αγαπούσαν όλοι ανεξαρτήτωςσε ποια παράταξη ανήκαν δήλωσε ο πρώηνΠρόεδρος της Δημοκρατίας ΓιώργοςΒασιλείου. Σε δηλώσεις του είπε ότιχαρακτηρίζοντας τον με μια λέξη, ήτανρεαλιστής. «Έβλεπε τις πραγματικότητες,δεν ακροβατούσε και ήταν έτοιμος νααγωνιστεί για να υλοποιηθούν αυτές οιπραγματικότητες», είπε χαρακτηριστικά.

Δ.Xριστόφιας: Συγκρουστήκαμεαλλά...

Ο τέως Πρόεδρος τηςΔημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είπεότι όταν φεύγει ένας άνθρωπος ο οποίοςείναι ιστορική προσωπικότητα που έχεικαι με τη δράση του έχει σφραγίσει τηνεότερη ιστορία της Κύπρου, κάποιος πουσέβεται τη δημοκρατία και το διάλογοκαι τον άνθρωπο, φυσιολογικά θλίβεται.Αυτό συμβαίνει και με την φυγή τουΓλαύκου Κληρίδη, είπε χαρακτηριστικά.«Όπως και άλλοι ηγέτες της ΚυπριακήςΔημοκρατίας, θα μείνει στην ιστορία»,είπε. Τόνισε ότι παρόλο που συγκρούστηκανπολλές φορές μεταξύ τους, ωστόσο πάνταπροσπαθούσαν να βρουν την κοινήσυνισταμένη.

A.Mαρκίδης: Ήταν άνθρωποςδύσκολων αποφάσεων

«Δεν μπορώ παρά ναεκφράσω τη συγκίνησή μου για το θάνατοτου Γλαύκου Κληρίδη», δήλωσε ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης.‘Ήταν ένας μεγάλος πολιτικός όχικομματάρχης. Ήταν πάντα άνθρωπος δύσκολωναποφάσεων», είπε μεταξύ άλλων.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα