Κίνδυνος ιδιωτικοποίησης για 70 Κέντρα Υγείας

Όπως σημείωσε, «αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 70 Κέντρα Υγείας σε όλη την Ελλάδα, τα οποία δεν λειτουργούν, διότι χτίστηκαν και εξοπλίστηκαν με μηχανήματα, χωρίς να έχουν οργανισμούς λειτουργίας, χωρίς δηλαδή να μπορούν να προσλάβουν προσωπικό».

Ο ίδιος, τόνισε την ανάγκη να βρεθεί τρόπος ώστε να λειτουργήσουν αυτά τα Κέντρα Υγείας στο πλαίσιο του ΕΣΥ και χαρακτήρισε απαράδεκτο, στις σημερινές συνθήκες, το πιθανό ενδεχόμενο μετατροπής τους σε ιδιωτικά.

Κατά τον κ. Κρεμαστινό, «ορισμένοι

έχουν προτείνει είτε να τα πάρουν ιδιώτες, είτε να λειτουργούν υπό την εποπτεία των Δήμων, με ιδιώτες γιατρούς, δηλαδή να μετατραπούν σε ένα είδος ιδιωτικών κέντρων υγείας που να δουλεύουν με όρους αγοράς και όχι με όρους ΕΣΥ».

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «η λειτουργία των Κέντρων Υγείας με όρους ιδιωτικής πρωτοβουλίας, είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω των Δήμων, θα οδηγούσε στο ίδιο αποτέλεσμα. Εάν οι Δήμοι λειτουργούσαν τα Κέντρα Υγείας σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΣΥ, δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση. Όμως φοβάμαι ότι τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργήσουν ως ιδιωτικά ιατρικά κέντρα και αυτό είναι απαράδεκτο, πολύ περισσότερο υπό τις οικονομικές συνθήκες που σήμερα βιώνει ο κόσμος».

Το θέμα απασχόλησε τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Αντικείμενο της ήταν η ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, σχετικά με τα πεπραγμένα και τις προοπτικές των Υγειονομικών Περιφερειών Αττικής (1η Υ.ΠΕ.) και Πειραιώς & Αιγαίου (2η Υ.ΠΕ.).

Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε η αποκέντρωση των υπηρεσιών προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Οι Διοικητές των Νοσοκομείων στα οποία υπάγονται τα Κέντρα Υγείας θα πρέπει να συντάσσουν μηνιαίο πρόγραμμα, ώστε οι ειδικευόμενοι γιατροί να επισκέπτονται τα Κέντρα Υγείας -ειδικά στα νησιά- για να εξετάζουν ασθενείς.

Παράλληλα προβλέπεται η επαναφορά της υποχρεωτικής ετήσιας θητείας αγροτικού των γιατρών, προκειμένου να καταλάβουν οποιαδήποτε θέση στο ΕΣΥ ή τον ΕΟΠΥΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα