ΕΕ: Διαμαρτυρία για παραβίαση κανόνων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα από την Ελλάδα να τροποποιήσει τη νομοθεσία της σχετικά με τον καθορισμό των τιμών στα παράλληλα εισαγόμενα φάρμακα. Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα εθνικά μέτρα και οι πρακτικές που ισχύουν, εμποδίζουν το εμπόριο των παράλληλα εισαγόμενων φαρμάκων- και κατ' επέκταση παραβιάζουν τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι κανόνες ή οι πρακτικές που έχουν ως αποτέλεσμα να κατευθύνονται οι εισαγωγές κατά τρόπο που μόνον ορισμένοι έμποροι

να μπορούν να τις πραγματοποιούν, ενώ άλλοι να εμποδίζονται, αποτελεί παράβαση του άρθρου 34 της Συνθήκης της ΕΕ. Συγκεκριμένα, αναφέρει η Επιτροπή, όταν ένα κράτος- μέλος έχει ήδη στην κατοχή του όλες τις φαρμακευτικές ενδείξεις σχετικά με την παρασκευή ενός συγκεκριμένου φαρμάκου, δεν δικαιολογείται οι εθνικές αρχές να απαιτούν από έναν δεύτερο επιχειρηματία που εισήγαγε όμοιο, από κάθε άποψη, φαρμακευτικό παρασκεύασμα, να υποβάλει σ' αυτές τα εν λόγω στοιχεία εκ νέου.

Για παράδειγμα, η Επιτροπή θεωρεί περιττές απαιτήσεις την υποχρέωση υποβολής αίτησης για άδεια κυκλοφορίας στην αγορά, πέρα από την άδεια παράλληλης εισαγωγής, ή την υποβολή δελτίου έρευνας και επαλήθευσης τιμών.

Εξάλλου, οι ελληνικές αρχές δεν απάντησαν στην προειδοποιητική επιστολή της Επιτροπής. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή εξέδωσε σήμερα αιτιολογημένη γνώμη, σύμφωνα με την οποία, η Ελλάδα διαθέτει προθεσμία δύο μηνών για να ενημερώσει την Επιτροπή σχετικά με τα πιθανά μέτρα που πρόκειται να ληφθούν για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ, προκειμένου να αποφευχθεί η παραπομπή της στο δικαστήριο της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα