Εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις η έλλειψη εμπιστοσύνης

Την εκτίμηση πως το βασικό "εμπόδιο" στις σημερινές διαπραγματεύσεις θα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης, που υπάρχει ανάμεσα στους 18 της Ευρωζώνης και στην Ελλάδα, λόγω των τεσσάρων προηγούμενων μηνών εκφράζει η Donatta Riedel, πολιτική συντάκτρια της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt. Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και την Αλεξάνδρα Βουδούρη, η κα Riedel πιστεύει ότι θα χρειαστεί τελικά και η Σύνοδος της Πέμπτης για να επιτευχθεί η τελική συμφωνία.

Ποιες

είναι οι εκτιμήσεις των γερμανικών Μέσων Ενημέρωσης για τις σημερινές διαπραγματεύσεις;

Από γερμανικής πλευράς, η κα Μέρκελ προσπαθεί να βρεθεί μια λύση, γραμμή, που διαφέρει από εκείνη του κ. Σόιμπλε σε αυτή τη φάση. Αλλά, εάν κοιτάξουμε πώς εξελίχθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των άλλων εταίρων τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο για τους 18 της Ευρωζώνης να αποδεχθούν εύκολα οποιαδήποτε πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση, γιατί έως τώρα δεν ήταν αξιόπιστη. Το πιο δύσκολο σημείο για την ελληνική κυβέρνηση είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη σε οτιδήποτε συμφωνηθεί σήμερα από την Αθήνα ότι δηλαδή θα το κάνει όντως. Νομίζω ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για τις σημερινές διαπραγματεύσεις.

Ισχύει όντως "ρήξη" ανάμεσα στην κα Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε για το ελληνικό ζήτημα;

Ναι, ισχύει και δεν είναι απλά φήμη. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε πιστεύει πραγματικά στην ανάγκη εφαρμογή του προγράμματος και δεν θα υποχωρήσει εύκολα σε έναν συμβιβασμό, ενώ η κα Μέρκελ προσπαθεί να δει τη μεγαλύτερη εικόνα, που σημαίνει ότι δεν θέλει να βγει η Ελλάδα από το ευρώ και για την Ε.Ε στο σύνολό της και για την Ευρωζώνη, αλλά και λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας. Επομένως, η κα Μέρκελ μάλλον θέλει περισσότερο έναν συμβιβασμό από ό,τι ο κ. Σόιμπλε. Τώρα όμως οι αποφάσεις θα ληφθούν σε επίπεδο αρχηγών - κρατών και επομένως η κα Μέρκελ θα αποφασίσει.

Θα είναι ωστόσο εύκολο για την Γερμανίδα καγκελάριο να περάσει τη συμφωνία από τη γερμανική βουλή;

Ο τρόπος που διαπραγματεύεται έως τώρα ο κ. Τσίπρας τους τελευταίους τέσσερις μήνες "κατέστρεψε" στην ουσία την εμπιστοσύνη. Ειδικά στο κόμμα της Μέρκελ οι μισοί βουλευτές εκφράζουν σκεπτικισμό στο να προσφέρουν οποιαδήποτε στήριξη ξανά για την Ελλάδα. Είναι πολύ δύσκολο λοιπόν για την Άγκελα Μέρκελ και το έχει υπόψιν της. Εάν ένας οποιασδήποτε καλός συμβιβασμός επιτευχθεί, μια καλή βάση δηλαδή για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος εντός του έτους και δούμε να εφαρμόζεται μια σειρά διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, τότε η κα Μέρκελ μπορεί να πείσει το κόμμα της να στηρίξει για ακόμα μια φορά την Ελλάδα.

Είστε τελικά αισιόδοξη για την επίτευξη ενός συμβιβασμού σήμερα;

Δεν ξέρω, εάν μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί σήμερα. Ίσως χρειαστούν και την κανονική Σύνοδο Κορυφής, την ερχόμενη Πέμπτη. Πιστεύω ή καλύτερα θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει συμβιβασμός αυτή την εβδομάδα, γιατί μια αποτυχία να βρεθεί μια συμφωνία θα είναι ιδιαίτερα καταστροφική για τους Έλληνες.

Daniel Gros: Υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού

Keywords
Τυχαία Θέματα