Δυσβάσταχτοι οι φόροι στα ακίνητα

Αυξημένοι κατά 422% ήταν οι φόροι που πλήρωσαν τον περασμένο χρόνο οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε σχέση με εκείνους που πλήρωσαν το 2009. O πενταπλασιασμός της φορολογικής επιβάρυνσης έχει καταστήσει την κατοχή ακινήτων δυσβάσταχτη, κι ενώ πλέον στο στόχαστρο τίθενται και τα εκτός σχεδίου ακίνητα και τα αγροτεμάχια.
Για φέτος υπολογίζεται ότι οι εισπράξεις από τους φόρους στα ακίνητα θα φθάσουν τα 3,2 δισ. ευρώ, από τον ενιαίο φόρο που δρομολογείται.

Ωστόσο, ένας στους δύο πολίτες δηλώνει ότι το 2013 δεν θα μπορέσει να πληρώσει τους φόρους στα ακίνητα και θα προσπαθήσει, είτε να πουλήσει ακίνητα ακόμη και κάτω από την αντικειμενική τους αξία, να δανειστεί ή ακόμη και να αφήσουν τα ακίνητα να τα κατάσχει το Δημόσιο.

Σύμφωνα με έρευνα της Kάπα Research που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, μόλις το 32% δηλώνει ότι μάλλον θα ανταποκριθούν, χωρίς όμως να είναι σίγουροι.

Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο μεγάλης δικαστικής έρευνας έχουν μπει εκατοντάδες Δυτικοευρωπαίοι, οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες πολυτελών σπιτιών, κυρίως σε νησιά, αλλά και σε άλλες δημοφιλείς τουριστικές περιοχές. Ελέγχονται από τους οικονομικούς εισαγγελείς, το ΣΔΟΕ και τη Διεύθυνση Περιφερειακών Ελέγχων, καθώς φέρονται ότι νοικιάζουν μέσω Διαδικτύου τις πολυτελείς επαύλεις που διαθέτουν έναντι 750 ευρώ την ημέρα, χωρίς να δηλώνουν τα εισοδήματα αυτά και χωρίς να πληρώνουν τους αναλογούντες φόρους.

Δυσκολίες στον εντοπισμό τους δημιουργεί το γεγονός το ότι πολλά από τα σπίτια φέρονται να ανήκουν σε off shore εταιρείες, και επίσης ότι δεν δηλώνουν πως τα νοικιάζουν, αλλά εμφανίζουν τους ενοικιαστές -που συνήθως είναι επίσης ευκατάστατοι Δυτικοευρωπαίοι- ως φίλους τους οποίους φιλοξενούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα