Θετικά μηνύματα από την ΕΕ

Στις 9:00 θα ξεκινήσει το πρώτο σκέλος της συνεδρίασης του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ζάππειο. Φρούριο και σήμερα η Αθήνα με ρυθμίσεις στην κυκλοφορία μέχρι τις τρεις μετά το μεσημέρι ενώ απαγορεύονται συγκεντρώσεις και πορείες. Ικανοποιημένοι οι εταίροι για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ικανοποίηση και στην κυβέρνηση για την πολιτική επικύρωση της διαπραγμάτευσης στο χθεσινό Γιούρογκρουπ η οποία σφραγίζεται με την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ
τη μεθεπόμενη Παρασκευή 11 του μήνα.Πάντως στις δηλώσεις τους οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που έδωσαν το πράσινο φως για την τμηματική εκταμίευση της δόσης προς τη χώρα μας επέμειναν ότι η ανάκαμψη περνάει από τη συνέχιση της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας ενώ δεν ξεκαθάρισαν αν θα αποφευχθεί ένα νέο πακέτο βοήθειας που θα συνοδευτεί από επιπλέον μέτρα.

«Υποφέραμε ως λαός πολύ και εξακολουθούμε να υποφέρουμε, αλλά η δημοκρατία μας άντεξε όλες τις πιέσεις», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στους Ευρωπαίους υπουργούς των Οικονομικών στο πλαίσιο του δείπνου του Εκοφίν στο Μουσείο της Ακρόπολης.Συναντήσεις Σαμαρά με Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε. Η επίσκεψη Μέρκελ, θεωρείται κίνηση στήριξης στην κυβέρνηση Σαμαρά, εν όψει και των ευρωεκλογών.


Για θετικό αποτέλεσμα μιας δύσκολης διεργασίας έκανε λόγο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ερωτηθείς για το εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο, ο ίδιος δήλωσε πως συμμερίζεται την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει τέτοια ανάγκη. Επισήμανε όμως ότι είναι ακόμα νωρίς και θα πρέπει να εξεταστούν οι εξελίξεις στην οικονομία. Ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ότι θα ελεγχθούν τα στοιχεία, αν υπάρχει πλεόνασμα και «θα αποφασίσουμε, αν χρειάζεται περαιτέρω στήριξη. Αυτή ήταν η προηγούμενη απόφαση, τώρα περιμένουμε τα στοιχεία», προσθέτοντας, ωστόσο ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πορεία. Δεν θα χρειαστεί τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Η Ελλάδα θα λάβει 8,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,3 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου και από 1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Οι δόσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου θα συνοδεύονται από έξι προαπαιτούμενα.
Την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014 επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ωστόσο διέψευσε δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο εγκρίθηκε στο Eurogroup ο κυβερνητικός σχεδιασμός για έκδοση τριετών ή πενταετών ομολόγων εντός του 2014. "Θα κάνουμε το πρώτο εξάμηνο μια προσπάθεια με μικρές εκδόσεις", ανέφερε ο υπουργός. Ερωτηθείς για τα προαπαιτούμενα, για την εκταμίευση των τριών υποδόσεων, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι "για τη μεγάλη δόση , προαπαιτούμενα ήταν όσα ψηφίστηκαν με το πολυνομοσχέδιο. Για τις άλλες δύο υποδόσεις, θα υπάρξουν έξι και έξι προαπαιτούμενα ορόσημα, που θα επιλέξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Μνημόνιο. Δεν ξέρω να σας πω ακριβώς ποια θα είναι τα ορόσημα, είναι δουλειά της Κομισιόν".


Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση μετά τη συνεδρίαση του Γιούργκρουπ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε πως τα «‘καλά λόγια'» των δανειστών, «πολιτική υποχρέωση προς την κυβέρνηση, δεν μπορούν να κρύψουν το πραγματικό περιεχόμενο της μνημονιακής συμφωνίας» και αναφέρθηκε στην «υπενθύμιση του κ. Ντάισελμπλουμ για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων - νέων μέτρων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα. Για νέο δάνειο που συνεπάγεται «μνημόνιο και νέα σκληρά μέτρα», κάνουν λόγο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. «Δεν υπάρχει καμία οικονομία στον πλανήτη που να θεωρείται σταθεροποιημένη με ποσοστό ανεργίας 27,5%», σχολιάζει η ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας πως «χρειάζεται άμεση υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος δημιουργίας θέσεων εργασίας».
Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν χθες το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας, κατά τις συγκεντρώσεις συνδικάτων και πολιτικών οργανώσεων, όταν ομάδες διαδηλωτών που ήταν μπροστά από τις αστυνομικές δυνάμεις, επί της Σταδίου, προσπάθησαν να σπάσουν το μπλόκο και να κατευθυνθούν προς την πλατεία Συντάγματος. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα