Δώστε και τις ευρωεκλογές στα κανάλια...

του Βασίλη Πάικου

Το διέπραξαν εντέλει. Έτσι, εντελώς εν ψυχρώ. Άλλαξαν τους όρους διενέργειας των ευρωεκλογών, θεσμοθετώντας τον σταυρό προτίμησης έναντι της λίστας. Τρεις μόλις μήνες πριν από την ημερομηνία τους. Θυμίζοντας άλλες εποχές, όχι και πολύ μακρινές. Τότε που τα κόμματα που βρίσκονταν στην εξουσία άλλαζαν τον εκλογικό νόμο (των εθνικών εκλογών), στο παρά πέντε. Προς την κατεύθυνση που εκτιμούσαν πως τους συμφέρει. Ώσπου στην αναθεώρηση του 2001, περιελήφθη στο Σύνταγμα η ρήτρα της εξασφάλισης των

δύο τρίτων της Βουλής, προκειμένου το όποιο νέο εκλογικό σύστημα να έχει άμεση ισχύ. Αλλά, βλέπετε, για τις ευρωεκλογές δεν υπάρχουν τα σχετικά. Οπότε ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος είπαν να κάνουν παιχνίδι. Αξίζει να σημειωθεί πως για το εκλογικό σύστημα των εθνικών εκλογών, το ιδιαιτέρως κρίσιμο, ούτε κουβέντα. Παρά το γεγονός ότι και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν επανειλημμένως δεσμευτεί περί του αντιθέτου.


Είπαν πως το κάνουν προκειμένου να αυξηθεί το ενδιαφέρον των πολιτών και η προσέλευση στην κάλπη. Καμία σχέση. Όταν οι ίδιοι έκαναν ό,τι μπορούσαν για λογαριασμό της αποχής, μεταθέτοντας τις ευρωεκλογές την δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών.Οπότε κατά κανόνα η προσέλευση είναι σημαντικά μειωμένη. Για σκεφτείτε πόσοι εκλογείς, ιδίως ετεροδημότες, θα προσέλθουν στην ευρωκάλπη, στους δήμους και στις περιφέρειες που θα έχουν αναδείξει δημάρχους και περιφερειάρχες από την πρώτη εκλογική Κυριακή.


Είπαν πως το κάνουν προκειμένου να αφαιρεθεί από τους αρχηγούς το δικαίωμα της επιλογής των εκλόγιμων ευρωβουλευτών. Καμία σχέση επίσης. Θα μπορούσαν, αν το ήθελαν, αν ήταν ειλικρινείς, να καθιερώσουν στα κόμματά τους την από τη βάση επιλογή της σειράς εκλογιμότητας. Όπως το πράττει ο ΣΥΡΙΖΑ και πριν απ' αυτόν ο ΣΥΝ, εδώ και πολλά χρόνια.


Η πραγματικότητα, ως προς τις επιδιώξεις τους, είναι πολύ διαφορετική και, βεβαίως, απολύτως προφανής. Ξέρουν πολύ καλά ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος πως οι κομματικές τους οργανώσεις (προπάντων εκείνες του ΠΑΣΟΚ) είναι εξαιρετικά προβληματικές έως και αδρανείς. Σε πλήρη αδυναμία να διεξαγάγουν προεκλογικόν αγώνα. Ποντάρουν, κατόπιν τούτου, στην κινητικότητα των 42 ανά κόμμα υποψηφίων ευρωβουλευτών, προς άγραν σταυρού. Ώστε κάτι να κινηθεί, κάτι να γίνει για λογαριασμό των κομμάτων τους. Ο δε Βενιζέλος είχε και άλλους, πιο «προσωπικούς» ας πούμε, στόχους. Το καπέλωμα των «58» συγκεκριμένα.


Αλλά για νάχουμε καλό ρώτημα, πως ακριβώς θα πραγματοποιήσουν προεκλογική εκστρατεία σε πανελλαδική κλίμακα (μιας και οι ευρωεκλογές διενεργούνται σε «ενιαία περιφέρεια») οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές; Θα στήσουν καμιά πενηνταριά εκλογικά κέντρα (ο καθένας) σ' ολόκληρη τη Χώρα; Ή θα ξοδέψουν πακτωλό πολιτικού χρήματος; Μαύρου βεβαίως, κατάμαυρου πολιτικού χρήματος. Εννοείται πως δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Απλώς δεν γίνονται. Έτσι είναι βέβαιο, παραπάνω από βέβαιο, πως τους ευρωβουλευτές θα τους επιλέξουν και θα τους αναδείξουν τα κανάλια. Τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια κατά πρώτο λόγο. Εξασφαλίζοντας πανελλαδική αναγνωρισιμότητα στους υποψηφίους της αρεσκείας τους. Και βέβαια όποιος τραγουδιστής, ηθοποιός (τηλεοπτικός κατά προτίμησιν), ποδοσφαιριστής, μπασκετμπολίστας, «παρουσιαστής» και δε συμμαζεύεται, αποφασίσει να εκτεθεί στην ευρωκάλπη, και βρει φιλόξενη στέγη σε κάποιο κόμμα, έκανε την τύχη του. Κι ας μην διαθέτει στο ελάχιστο άλλα, πολιτικά ας πούμε, χαρακτηριστικά πέραν της τέτοιας επωνυμίας. Αυτούς τους ευρωβουλευτές θέλουν ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος; Φαίνεται πως αυτούς θέλουν. Και πάνω απ' όλα θέλουν να παραχωρήσουν το δικαίωμα επιλογής των ευρωβουλευτών στα κανάλια.


Όλα τα έχουν πάρει, ως γνωστόν, τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια. Την επ' άπειρον παράταση της παρανομίας της «προσωρινής αδειοδότησης». Την διανομή των ψηφιακών συχνοτήτων. Το διαρκές πάγωμα των χρεών τους. Την εκ των προτέρων νομοθετημένη απαλλαγή πάσης ευθύνης για τις ύποπτες τραπεζικές δανειοδοτήσεις τους. Τα μεγάλα δημόσια έργα στ' αφεντικά τους. Το λουκέτο στην ΕΡΤ, αυτό κι αν ήταν δώρο.
Όλα λοιπόν τα έχουν πάρει τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια. Όλα. Ε, ας πάρουν τώρα και τις ευρωεκλογές, να τελειώνουμε...

Keywords
Τυχαία Θέματα