Δοκιμή των S-300

Το διεθνές ενδιαφέρον συγκεντρώνει η δοκιμή ικανοτήτων των ρωσικών πυραύλων S-300, ελληνικής ιδιοκτησίας, η οποία έχει προγραμματιστεί σε λίγη ώρα στο νατοϊκό πεδίο βολής στην Κρήτη.
Πρόκειται για συστοιχίες πυραύλων, μοναδικές αυτού του τύπου, που βρίσκονται στην κατοχή χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ.


Στην αίθουσα επιχειρήσεων θα βρίσκονται οι υπουργοί

Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου Δημήτρης Αβραμόπουλος και Φώτης Φωτίου, καθώς και οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, Στρατιωτικοί ακόλουθοι από πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και ο ακόλουθος Άμυνας της τουρκικής πρεσβείας.

Οι συστοιχίες του ρωσικού αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος S-300 αρχικά προορίζονταν για την Κύπρο, αλλά λόγω αντιδράσεων αποθηκεύτηκαν στην Κρήτη το 1988.

Τυπικά η Ελλάδα απέκτησε την ιδιοκτησία των συστοιχιών S-300 το 2007.

Η σημερινή βολή, εφόσον γίνει θα είναι η πρώτη δοκιμαστική βολή μετά από 14 χρόνια.

Το «ιστορικό» της απόκτησης των ρωσικών πυραύλων S-300 PMU1

Το 1993, οι Κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου, με πρωθυπουργό τον Α. Παπανδρέου (υπουργός Εθνικής Άμυνας Γερ. Αρσένης) και πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Γ. Κληρίδη, αποφασίζουν τη δημιουργία του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας και Κύπρου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κοινή Τουρκική απειλή. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, κρίνεται αναγκαία η ύπαρξη αντιαεροπορικής ομπρέλας στην Κύπρο, ώστε να καλύπτονται τα ελληνικά αεροσκάφη που θα χρησιμοποιούσαν την αεροπορική βάση της Πάφου.

Το Μάρτιο του 1996 αρχίζουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, και κατόπιν εισήγησης του τότε αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγου Ν. Βορβολάκου, σε συνεννόηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Γεράσιμο Αρσένη, αποφασίζεται η αγορά του πανίσχυρου για την εποχή εκείνη ρωσικού πυραυλικού συστήματος των S-300. Είναι μια απόφαση που δείχνει ότι Ελλάδα και Κύπρος, θα επιδιώξουν επιτέλους να «σπάσουν» την στρατιωτική ομηρία της Κύπρου από την Τουρκία.

Λόγω αυτής της απόφασης η δημοτικότητα στην Κύπρο των Α. Παπανδρέου και Γ. Αρσένη εκτοξεύεται σε πρωτοφανή ύψη για ελλαδίτες πολιτικούς. Η απόφαση ανακοινώνεται στις 6 Ιανουαρίου 1997 από την Κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη στη Λευκωσία.

Αμέσως μετά, εκδηλώνονται σφοδρές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ενώ η Τουρκία απειλεί ανοικτά με στρατιωτικές επιχειρήσεις, αν τοποθετηθούν στην Κύπρο οι S-300. Το Φεβρουάριο του 1998, τις προεδρικές εκλογές κερδίζει για δεύτερη φορά ο Γλαύκος Κληρίδης προβάλλοντας ευρέως στην προεκλογική περίοδο, την αποφασιστικότητά του να μην υποκύψει στις απειλές της Άγκυρας, του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον και με τη συμπαράσταση της Αθήνας και της Μόσχας να εγκαταστήσει στο νησί τους ρωσικούς πυραύλους. Ο έτερος διεκδικητής της προεδρίας ο Γιώργος Ιακώβου, υποσχόταν προεκλογικά την ταχύτερη εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο. Μάλιστα θα εγκαινιαστεί επισήμως η Αεροπορική Βάση της Πάφου και θα ονομαστεί «ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΠΑΦΟΥ- ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ».

Ωστόσο, μετά την εκλογή του Γλαύκου Κληρίδη αποφασίζεται η αναστολή της μόνιμης στάθμευσης ελληνικών αεροσκαφών στην αεροπορική βάση της Πάφου. Η Βάση αυτή παραμένει μέχρι σήμερα ανενεργή.

Ρεπορτάζ: Χρήστος Καπούτσης

Keywords
Τυχαία Θέματα