Διυπουργική για τη λαθομετανάστευση

Η λαθρομετανάστευση και το κύμα προσφύγων από τη Συρία, ήταν τα θέματα της Διυπουργικής Σύσκεψης που έγινε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπό τον συντονισμό του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου και στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος  Δένδιας, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωστής Μουσουρούλης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κατά την αρχική εισήγησή του, ο ΥΠΕΘΑ Π. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι: «Έχουμε μαζική

έξοδο Συριακού πληθυσμού, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, βασιζόμενοι στις συμφωνίες που προέρχονται και στο διεθνές δίκαιο και στις συμφωνίες που απορρέουν από τον καταστατικό χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το πρόβλημα των προσφύγων αποτελεί ένα μεγάλο θέμα, πολύ μεγάλης ανθρωπιστικής σημασίας για το σύγχρονο κόσμο. Η Ελλάδα ως χώρα μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τιμώντας τη παράδοση που έχει από την εποχή της Ελληνικής Κλασικής Αρχαιότητας, φροντίζει πάντα να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να συμμετέχει στη πρώτη γραμμή σε πολιτικές της διεθνούς κοινότητας με τις οποίες προστατεύονται πρόσφυγες από οπουδήποτε και αν προέρχονται».
 
Στη Διυπουργική σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι, τα πρώτα μέτρα που ελήφθησαν στον Έβρο, έχουν οδηγήσει σε μία ικανοποιητική ανάσχεση του ρεύματος των λαθρομεταναστών. Αντίθετα, καθώς  οι εξελίξεις στη Συρία λαμβάνουν δραματικό χαρακτήρα, παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των λαθρομεταναστών στα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας,  που προσπαθούν να μπουν παράνομα στην Ελλάδα.

Αποφασίστηκε, τα συναρμόδια υπουργεία να συντονίσουν τις προσπάθειές τους, ώστε , να γίνει πιο αποτελεσματική ανάσχεση στο κύμα λαθρομετανάστευσης ή προσφύγων στην ακριτική περιοχή του Αιγαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η ανάσχεση να είναι πιο «επιθετική». Πλωτά του λιμενικού σώματος θα εμποδίζουν τα πλοιάρια με λαθρομετανάστες να προσεγγίζουν τις ακτές των ελληνικών νησιών.
Επίσης αποφασίστηκε η εμπλοκή των ΕΔ στην αντιμετώπιση του κύματος λαθρομετανάστευσης στο Αιγαίο, να  είναι  μεγαλύτερη και πιο  ουσιαστική. 

Οι Ένοπλες Δυνάμεις,  θα συνεισφέρουν στην  επιχείρηση ανάσχεσης,  με τα μέσα επιτήρησης που διαθέτουν,  ώστε να είναι ποιο  έγκαιρη η πληροφόρηση του Λιμενικού, και έτσι να εντοπίζονται ευκολότερα εκείνοι  που επιχειρούν να παραβιάσουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας και να εισέλθουν παρανόμως στην Ελληνική Επικράτεια.

Τέλος στη Διυπουργική σύσκεψη αποφασίστηκε να αξιοποιηθούν τα 30 στρατόπεδα που παραχώρησε ο Στρατός και να γίνουν χώροι υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων ή και παράνομων μεταναστών.

του Χρήστου Καπούτση

Keywords
Τυχαία Θέματα